Za njenog slavnog oca svi su znali a tek 23 godine kasnije glumica i producentkinja Džudi Luis, koja je odrastala kao usvojena ćerka tadašnje filmske zvezde Lorete Jang, saznala je za tajnu koja se od nje krila od dana njenog rođenja, a o svemu je progovorila u svojim memoarima 1994. godine. 

Loreta, koja ju je odgajila, svoju mladost provela je kao starleta i neretko se pojavljivala u holivudskim filmovima rame uz rame sa glumačkim legendama poput Spensera Trejsija, Džimija Stjuarta i Klark Gejbla sa kojim je, 1935. godine, glumila u filmu "Call of the Wild".

profimedia0137172289.jpg
20TH CENTURY FOX - Album / Album / Profimedia 

Gejbl i Loreta na prvi pogled zaljubili su se jedno u drugo, iako je on tada bio oženjen naslednicom bogate porodice Rijom Lanam. I dok su glasine o njihovoj aferi uveliko kolale, Loretin doktor, tada poznat Holivudu kao neko ko je bez prezanja uslovljavao glumce moralnim klauzulama u ugovoru, obavestio je "Twentieth Century Pictures" studio u kom je tada radila, da neće moći da prisustvuje setu do daljnjeg zbog "zdravstvenog stanja". 

Ono što je malo ko znao data jeste da Loreta nije bila bolesna već trudna sa svojim kolegom i ljubavnikom Klarkom Gejblom. Malenu Džudi na svet je donela u tajnosti, a o istom je Klarka obavestila telegramom koji je on pocepao u parčiće i bacio u wc šolju, napisala je Džudi u svojim memoarima "Uncommon Knowledge".

loreta-jang-klark-gejbl.jpg
Profimedia 

Odmah po rođenju, Loreta je Džudi dala u sirotišnje ali ju je, kada je napunila 19 meseci, usvojila i time zamaskirala istinu o svom porođaju i detetu koje bilo plod njene i Gejblove ljubavne afere. Da bi bila sigurna da se njena tajna nikada neće otkriti, Loreta je isprva sa Džudi usvojila još jednu devojčicu, koju je nedugo zatim "vratila" rekavši svetu da ju je njena biološka majka tražila nazad.  

Međutim, koliko god se Loreta trudila da sakrije istinu, mala Džudi ličila je na svog oca Gejbla pa je javnost počela da sumnja u istinitost priče. 

Godine 1940. Loreta se udaje za producenta Toma Luisa, pa je Džudi dobila njegovo prezime koje je nosila do kraja svog života. U svojim memoarima Džudi je otkrila da su istinu o njenom poreklu pre nje saznali i njeni drugari iz srednje škole koji joj nisu pomenuli ni reč misleći da će joj majka kad tad reći istinu.

Međutim, kada je bila druga godina srednje škole, Džudi se vratila kući posle časova i u svom domu zatekla ni manje ni više nego svog oca. 

"Ušla sam u predsoblje i zaustavila se. Tamo je nekoliko metara dalje stajao Klark Gejbl," napisala je Džudi u memoarima i dodala da je bila zatečena kada je njena majka tražila od nje da popriča sa Klarkom nasamo.

profimedia0138186224.jpg
PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia 

"Slobodno sam odgovarala na njegova pitanja jer mi je nešto govorilo da on mora da zna sve što mogu da mu kažem o sebi," napisala je Džudi i dodala da ju je Gejbl na odlasku poljubio u čelo i da se posle toga nikada više nisu videli.

"Taj dan - tih nekoliko zajedničkih sati - je sve što imam od svog oca. Nema mnogo toga čega mogu da se sećam," dodala je Džudi. 

Tek sa svoje 23 godine Džudi je saznala pravi razlog Klarkove posete. Naime, nakon što se verila za Džo Tinau njoj se javila potreba da sazna ko su njeni biološki roditelji, pa je svom vereniku rekla da ne može da se uda za njega dok isto ne sazna, na šta joj je on kratko odgovorio da je to već svima opšte poznato i da su mu čak, pre njihovog prvog dejta, rekli da je srećnik jer će izaći na večeru sa ćerkom Klarka Gejbla. 

loreta-jang-klark-gejbl.jpg
Profimedia 

Godine 1960. Klark Gejbl preminuo je od srčanog udara u 59. godini, a tog istog dana njena majka Loreta konačno joj je rekla istinu i ispričala celu priču dodavši da ju je Klark za života video samo dva puta - prvi put kad se rodila i kad joj je otvorio bankovni račun jer je želeo da je osigura finansijski i drugi put, kada je Džudi bila drugi razred srednje škole. 

"Bolelo je, ali razumela sam zašto je to uradila. Zapravo smo se posle toga zbližile jer više nije bilo tajni," izjavila je Džudi 2001. godine za "New York Post".

U svojim memoarima Džudi je navela da joj je njena majka Loreta rekla da nikada javno neće priznati istinu jer je, kako joj je rekla, ona njen "smrtni greh". Međutim, 2000. godine, objavljenja je i Loretina autobiografija, za koju je tražila da bude puštena u javnost nakon njene smrti, a u istoj je obelodanila da je Džudi zaista plod njene i Klarkove ljubavi. 

loreta-jang-klark-gejbl.jpg
Profimedia 

Godine 2015. procurili su neki zastrašujući detalji. "Buzzfeed News" objavio je priču u kojoj tvrde da se Loreta poverila svojoj snajki Lindi Luis i njenom prijatelju Edu Franku i rekla im da ju je Klark zapravo silovao jedne večeri u vozu kad su se vraćali sa snimanja filma, kao i da o istom nikada nije htela da govori jer nije želela da time povredi Džudi. 

Njihova porodica htela da je ispoštuje Loretinu želju pa o svemu nije govorila sve ok i majka i ćerka nisu umrle - Loreta u 87. godini od raka jajnika, a Džudi od limfoma u 76. godini.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija DA LI ZNATE PRAVO IME EVE RAS? Ovo je jedva stalo u ličnu kartu, a JEDNO OD PREZIMENA JOJ JE VAGNER! Glumica otkrila sve detalje