Fransoaz Betankur-Mejers (70) je naslednica francuskog kozmetičkog giganta L’Oréal i zvanično najbogatiju žena na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Njeno bogatstvo je procenjeno na 89 milijardi dolara i 15. je najbogatija osoba na planeti.

Priča o nasleđu Fransoaz Betankur-Mejers prikazana je u dokumentarnoj seriji "The Billionaire:The Butler and the Boyfriend" na platformi "Netflix".

Ko je Fransoaz Betankur-Mejers?

Fransoaz Betankur Majers je francuska biznismenka, filantrop, spisateljica i naslednica. Rođena je 10. jula 1953.  godine u gradu Neji na Seni u Francuskoj kao jedino dete Liliane (društvene žene, naslednice i ključnog akcionara L'Oreala) i političara Andrea Betankura. Lilianin otac, Ežen Šueler, osnovao je sada već svetski priznatu kozmetičku kompaniju L'Oreal 1909. godine, nekoliko godina nakon što je studirao hemiju i iskoristio svoje veštine da razvije formulu za farbanje kose koja se brzo pokazala popularnom.

12301-epa-ian-langsdonpool--pool.jpg
EPA/Ian Langsdon 

Malo šta je blistavo u izgledu Lorealove naslednice, Fransoaz Betankur Majers koja je u julu ove godine proslavila svoj 71. rođendan. Ona ne voli da se šminka, ne čupa obrve, ne posećuje salone za masažu, ne obilazi društvene događaje. Sve što joj je važno su njena deca: Nikolas Majers i Žan Viktor Majers i suprug sa kojim je u braku punih 40 godina.

Pored porodičnog poslovanja i bogatstva, Betankur Majers je takođe spisateljica i napisala je knjigu o grčkim bogovima i drugu o Bibliji. Kada je francuska katedrala Notr Dam pretrpela požar 2019. godine, ona je (preko L'Oreala i fondacije Bettencourt Schueller) obećala 200 miliona evra, piše "Cosmopolitan".

Betankur Majers je generalno pomalo povučena u odnosu sa medijima, retko se bavi štampom uprkos statusu slavne ličnosti svoje porodice.

Ko je najbogatija žena na svetu?

Iako je zvanično nasledila titulu "najbogatije žene na svetu" nakon smrti svoje majke Lilijan 2017. godine, zbog porasta cena akcija L'Oreala, od 28. decembra 2023. godine, ona je sada i prva žena koja je stekla neverovatno bogatstvo od 100 milijardi dolara. 

Kako je Fransoaz Betankur Majers tako bogata?

Više od sto godina nakon što je njen deda osnovao L'Oreal, porodica Betankur Majers je zadržala bliske veze sa kompanijom, uključujući 33% udela u njoj. Oni takođe imaju holding kompaniju Tetis Invest, koja pomaže da se ti papiri skockaju.

fransoaz-betankur-mejers-profimedia0214610858.jpg
MARTIN BUREAU / AFP / Profimedia 

S obzirom na to da je ona jedino dete, nije morala da deli sa braćom i sestrama nasledstvo nakon majčine smrti, iako to nije sprečilo umetnika, dramskog pisca i poznatog prevaranta Fransoa-Mari Banijea da pokuša da dobije i deo.

Porodična drama i skandal

Fransoaz je postala vrlo poznata nakon što je podigla tužbu protiv fotografa Fransoa-Mari Banijea, dugogodišnjeg porodičnog prijatelja i majčinog ljubavnika zbog čega se posvađala s majkom. Optužila ga je da je iskoristio svoje prijateljstvo sa Lilijan Betankur i izmanipulisao je da mu da oko 1.3 milijarde evra u gotovini, umetnička dela i životno osiguranje, kako navodi "New York Times".

Lilijan, kojoj je dijagnostikovana demencija, osporila je tvrdnju svoje ćerke, rekavši da je slobodno delila svoju imovinu sa Banijerom.

"Sa tobom sam kao majka, ljubavnica, sva osećanja prolaze kroz mene. To me tera da drhtim," opisala njihov odnos u pismu Banijeu 2008. godine. 

Fransoaz je 2009. godine rekla jednom francuskom magazinu da je cilj Banijea da odvoji njenu majku porodice da bi profitirao od nje.

"Neću dozvoliti da se to desi," istakla je.

profimedia0350620551.jpg
ABACA / Abaca Press / Profimedia 

"Sve do 1993. godine sam se divno slagala s majkom. Onda se sve promenilo jer je gospodin Barnije zauzimao sve više prostora," kazala je tada Fransoaz.

Otkrila je i kako je njen pokojni otac, pred smrt 2006. godine, kazao kako je Banijer lopov. Godinu dana pre toga Lilijen je prekinula svaki kontakt s ćerkom i odbijala da je vidi.

Suđenje je započelo 2015. godine, a Banije je osuđen za "zloupotrebu slabosti" na dve i po godine zatvora i 158 miliona evra odštete. Ipak, zatvorska i novčana kazna kasnije su poništeni.

Brak

Brak Fransoas je u braku od 1984. godine sa Žan-Pjerom Majersom, izvršnim direktorom kompanije i unuka rabina ubijenog u Aušvicu. Upravo taj brak je izazvao kontroverzu zbog suđenja njenom dedi Eženu Šuleru za saradnju sa nacističkom vladom.

osni.jpg
Printscreen/ Youtube 

Fransoas je prešla u judaizam, a decu, Žana Viktora i Nikolasa ona i suprug su odgajali kao Jevreje. Zanimljivo je da i njihov sin Nikolas takođe zauzuma mesto jednog od glavnih članova odbora u L’Orealu.

Bogatstvo

Fransoaz ima 33% udela u kompaniji L’Oreal i mesto u odboru. Takođe, predsednica je fondacije Bettencourt Schueller, čija vrednost se procenjuje na 700 miliona dolara i koja ima za cilj da doprinese napretku francuskog društva i poveća francuski uticaj na međunarodnoj sceni.

Kompaniju je pokrenula njena pokojna baka, te je kasnije prenela na Lilijan, a nakon njene smrti, 2017. godine, Fransoaz je nasledila 39.5 miliona dolara, sve akcije i velelepna imanja.

(Kurir.rs/BlicŽena/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija IZAZOVNA MIRKA VASILJEVIĆ NA CRVENOM TEPIHU BEZ BRUSA! Glumica otkrila kako je bez Vujadina Savića: Uvek nađem nekoga za veče!