Glumica Anđela Jovanović porodila se u tajnosti, a srećnu vest saopštila je na Instagramu objavivši fotografije iz šetnje s bebom i suprugom Mihailom Dudašem.

Čestitke su se samo nizale, a glumica Tamara Krcunović im je javno čestitala i tom prilikom otkrila ime bebe.

"Srećno rođenje Luke", napisala je ona.

Značenje imena Luka

Luka je, veruje se, muško ime grčkog porekla.Izvedeno je od grčke reči "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, ono što obasjava.

Smatra se da značenje imena Luka najviše u vezi sa imenom Svetog apostola Luke, jednog od 12 apostola i učenika Isusa Hrista. Sveti Luka navodno je bio Grk, rodom iz Antiohije, a se spominje u Svetom pismu i Novom zavetu, i kao tvorac trećeg Jevanđelja po Luki, prenosi "Republika".

Prema hrišćanskom verovanju, apostol Luka bio je lekar i iscelitelj. Sa apostolom Pavlom propovedao je hrišćansku veru i pomagao svim bolesnim i nemoćnim ljudima. Navodno se bavio i živopisom, zbog čega se veruje da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se Sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video

03:47
GLUMICA OTKRILA SVOJ NAJVEĆI POROK! Anđela Jovanović odgovara na 36 brzih pitanja Kurir televizije Izvor: kurir teklevizija