Streljanje 2264 ljudi u Kragujevcu 21. oktobra postalo je simbol stradanja našeg naroda. Tog dana je streljano 300 đaka gimnazije i na desetine dece. 

Neka od dece koja su uspela da izbegnu kobni metak kasnije su postali ugledni u svojim profesijama i njihova imena svu nam svima dobro poznata. Među njima je bio i čuveni glumac Ljuba Tadić.

screenshot-19.jpg
Printscreen 

Naime, kako je svojevremeno njegov kolega, čuveni glumac Svetozar Cvetkovića, otkrio Tadić je sa bratom Rastkom uspeo da izbegne smrt. 

Cvetković je, gostujući u podkastu Agelast otkrio priču koju mu je svojevremeno ispričao pokojni glumac.

fest-1-foto-ata-images.jpg
ATA images 

"Ljuba Tadić je bio u Kragujevcu kada je bilo streljanje đaka. Ostao je živ. Nisu ga streljali, ni njega ni njegovog brata Rastka. Ljuba priča meni, kod majke su se šćućurili. 'Ona stoji u dvorištu i drži nas zagrljene. Otvaraju se vrata. Ulaze Nemci unutra i prilaze dvojica da nas isčupaju od nje i dolazi jedan u perfektno sređenoj uniformi i prilazi njoj'", prepričavao je Cvetković Tadićeve reči i nastavio:

"'Gleda je. Stavlja ruku u unutrašnji džep, iz unutrašnjeg džepa vadi jednu fotografiju i pokazuje je mojoj majci. A na fotografiji su njegova žena i dva sina, koja su u istoj poziciji kao što mi stojimo uz našu majku. Oči mu zasuze, okrene se i kaže ovima da nas puste'".

O ovom užasu jednom prilikom govorio je i sam Ljuba Tadić . Tada je imao 12 godina ali nikada nije zaboravio potresne scene koje su mu se odvijale pred očima.

screenshot-1.jpg
Printscreen 

„U životu sam video zlo", pričao je u jednom intervjuu 2004. Ljuba Tadić. „Imao sam dvanaest godina u Kragujevcu kada su streljali onaj narod i one đake, slušao sam te mitraljeze, ne samo ja nego i svi oko mene. Nikad više mrtvačkih sanduka nisam video nego opet u Kragujevcu četrdeset četvrte kada je bio Sremski front, pa onda je došlo i ovo najnovije zlo. Bilo je strašno i meni se učinilo da mi se u svesti, od onda u Kragujevcu do ovih devedesetih godina, zatvorio jedan krug. Razumem šta je Balkan, ali pitam se dokle će to tako..."

(Kurir.rs/M.J)

01:34
Kurir televizija ispred policjske stanice Voždovac gde se nalazi supruga Sergeja Trifunovića Izvor: Kurir televizija