Nemci potpuno odlepili za srpskom narodnom bajkom

Nemanja Pančić
Predstavu „U cara Trojana kozje uši“ videlo do sada čak 30.000 ljudi, a karte su već rasprodate do marta

Reditelj Darijan Mihajlović uspešno radi već godinu i po dana u Nemačkoj.

Do sada je postavio pet bajki na sceni pozorišta Merhenhuten iz Berlina, a pravi hit je „U cara Trojana kozje uši“, narodna priča koju je zapisao Vuk Karadžić, a koja je već rasprodata sve do marta. Od premijere ju je videlo više od 30.000 ljudi.
- Prošle godine sam pozvan da uradim dve Grimove bajke, „Devojka bez ruku“ i „Sedam gavranova“, u pozorištu koje se bavi isključivo postavljanjem nemačkih klasika. Oni poznaju ono što sam radio u Srbiji kao reditelj i tako smo polako počeli saradnju - kaže Mihajlović.

Predstave su namenjene samo odraslima, a Mihajlović tvrdi da nema razlike kad komad priprema za mališane.
- Priče koje su sakupila braća Grim nisu bile isključivo namenjene deci. Tek posle „Diznijevih“ verzija i prilagođavanja deci mi bajke doživljavamo kao isključivo dečju formu. Odrasli u mojim predstavama gledaju bajke kakve su u originalu. „Crvenkapa“, na primer, u izvornom obliku uopšte nema srećan kraj. U Nemačkoj svi znaju Grimove bajke napamet jer je to lektira, tako da ih zanimaju nove verzije i novi uglovi posmatranja - kaže bivši sekretar za kulturu Grada Beograda.
Postala hit... Scena iz predstave „U cara Trojana...“

Probirljiva publika odlično je prihvatila priču iz Srbije koju je zapisao Vuk Stefanović Karadžić.
- Hteo sam da uradimo jednu našu bajku, između ostalog, zato što su braća Grim bili prijatelji s Vukom. Vilhelm Grim je napisao predgovor nemačkom izdanju naših bajki. Moj izbor je bio „U cara Trojana kozje uši“, zato što govori o vlasti koja nije transparentna, kako se to sad kaže, samo drugim rečima. „Car Trojan“ je bajka koja je fenomenalno prošla i već je rasprodata do marta. Nemačka percepcija nije ništa drugačija od naše, samo su bili veoma iznenađeni pričom, zato što je prvi put čuju. Mi je znamo, ali je za njih bila tim više zanimljiva - zaključuje Darijan.

O smanjenju budžeta
U TOKU JE KULTURNO URUŠAVANJE

Šta vam najviše smeta u srpskoj kulturi? Za narednu godinu najavljen je još manji budžet.
- U ovoj nemaštini smanjenje budžeta za kulturu je zaista loša vest. Kažu da kad vidite dva čoveka koji na ulici pričaju o umetnosti, to su bankari, a kad vidite dva čoveka koji pričaju o novcu, to su umetnici. Žao mi je što ekskurzije koje dolaze u Beograd iz manjih mesta posećuju velike šoping centre, a ne muzeje. Posledice toga biće osetne tek kasnije.