Pevačica Dajana pronađena mrtva u svom domu: Sin je zatekao bez znakova života, sumnja se da je ovo uzrok smrti

Printscreen YouTube

Poznata brazilska pevačica Dajana preminula je u 76. godini u Riju de Žaneiru.

Njen sin, Andre Lorio, pronašao ju je bez znakova života u njenom domu.Pretpostavlja se da je uzrok smrti srčani udar, dok su pokušaji reanimacije u obližnjoj bolnici bili neuspešni.

Dajana je bila jedna od najprepoznatljivijih i najvoljenijih pevačica sentimentalne muzike u Brazilu tokom 1970-ih godina. Svojim strastvenim glasom i emotivnim interpretacijama osvojila srca publike, dok je u isto vreme često bila potcenjena od strane kulturnih elita koje su njenu muziku etiketirale kao previše "emotivnim".

Dajana je postala prepoznatljiva kao deo post-Jovem Guarda talasa, muzičkog pokreta koji je mešao pop i romantične balade. Njen album iz 1972. godine, jednostavno nazvan "Diana", postao je jedan od najprodavanijih albuma te godine u Brazilu. Hitovi poput "Ainda Queima a Esperança" i "Porque Brigamos", portugalske verzije pesme "I Am... I Said" koju je preveo Rosini Pinto, obezbedili su joj trajno mesto na muzičkoj sceni.

Isti album iz 1972. godine, producirao je legendarni Raul Seixas, a uključivao je i pesmu "Tudo Que Eu Tenho", portugalsku verziju pesme "Everything I Own" (David Gates, 1972) benda Bread, koja je ponovo postala popularna 34 godine kasnije kada je uvrštena u soundtrack za film "O Céu de Suely" (2006).

Bila udata za pevača

Dajana, čije je puno ime bilo Ana Marija Sikeira Iorio, rođena je 2. juna 1948. godine. U kasnijim godinama, dodala je slovo "h" svom umetničkom imenu i nastupala kao Dianah, ali je Brazil pamti kao Dajannu, pod tim imenom je stekla slavu 1969. godine.

Tokom perioda svoje najveće slave, Dajana je bila u braku sa pevačem i kompozitorom Odaírom Žozeom. Njihova veza bila je burna, često se nalazila u naslovima novina, a zajedno su stvorili pesmu "Foi Tudo Culpa do Amor" (1974).

Iako je njena karijera počela da bledi od 1980-ih, Dajana nikada nije prestala da nastupa, posebno u severoistočnom delu Brazila. Njeni hitovi iz 1970-ih ostali su trajni deo brazilskog muzičkog nasleđa, dok su mlađe generacije izvođača, poput Barbare Eugenije, osigurale da se Dajanin glas i dalje čuje.

(Kurir.rs/ Globo/ Srbijadanas/ L. S.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Sahrana Siniše Pavića u Vlasotincu  Kurir