Sergej Trifunović stigao u splitski sud na ročište nakon hapšenja na hrvatskoj granici: Uz njega supruga Isidora i srpski konzul

Glumac Sergej Trifunović je uhapšen na prelazu Bajakovo nakon što je pokušao da uđe u Hrvatsku

AP/Darko Vojinović

Sergej Trifunović došao je na Opštinski prekršajni sud s kašnjenjem od 15 minuta jer je prvo otišao na drugi sud nedaleko od ovog na kojem je zakazano ročište.

S njim u pratnji stigla je supruga Isidora, a iz Zagreba je stigao i konzul Srbije, Stefan Ristić, prenosi 24sata.hr.

Zorana Jevtić 

Njegova advokatica Ivanka Šamija čekala ga je na hodniku, ispred sudnice Željke Matkov.

Kako se navodi, policija za Trifunovića u optužnom predlogu traži trideset dana zatvora i kaznu od hiljadu evra, prenosi Slobodnadalmacija.hr.

Beta Amir Hamzagic 

Podsetimo, glumac je uhapšen na prelazu Bajakovo nakon što je pokušao da uđe u Hrvatsku, potvrdila je splitska policija. Trifunovića su uhapsili jer ima zabranu ulaska u zemlje EU nakon incidenta u septembru prošle godine, kad je vređao hrvatske policajce u Splitu, kako je tada saopšteno.

Reagovao predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u video poruci objavljenoj danas na zvaničnom Instagram naloguzatražio hitno angažovanje državnih organa Republike Srbije kako bi glumac Sergej Trifunović bio pušten na slobodu.

Instagram Printscreen/Budućnost Srbije 

- Pre nekoliko dana videli smo opštu hajku protiv države Srbije, organizovanu i spolja i iznutra, samo zato što je jedna estradna umetnica iz Hrvatske zadržana više desetina minuta na graničnom prelazu. Nije pritvarana ni hapšena, niti maltretirana. Isti ti iznutra i spolja ćutali su kada je advokat Berić uhapšen u Hrvatskoj, 15 dana bio u pritvoru zbog pesme objavljene na Fejsbuk profilu - rekao je Vučić.

- Juče je priveden i uhapšen, i daleko od graničnog prelaza odveden Sergej Trifunović, čovek koji je moj politički protivnik, osnivač Pokreta slobodnih građana. Ali je i građanin Srbije, građanin naše zemlje je uhapšen da niko nije dobro razumeo zbog čega. Pre svega zahtevam od organa u Srbiji da svim diplomatskim kanalima pokušaju da se izbore za pravdu i slobodu Sergeja Trifunovića, a apelujem na hrvatske vlasti da razumeju da utamničenje Srba ne vodi razvoju boljih odnosa, i ne želim da izgovaram teške reči i kvalifikacije koje su oni zbog nekoliko desetina minuta zadržavanja iznosili o Srbiji.

- Molim i zahtevam od njih da se ponašaju racionalno, i da Sergeja Trifunovića puste na slobodu - rekao je na kraju obraćanja predsednik Vučić.

(Kurir.rs/ L. S.)

This browser does not support the video element.

Sergej Trifunović venčanje  Instagram/whistler_dick