Otac i najstariji sin protiv cele porodice: Kreće istorijska bitka oko nasledstva milijardera koji se oženio u 92. godini

Sve oči biće uprte u ostavinskog sudiju koji je zadužen za to da proceni ko je u pravu u ovom velikom sporu koju je privukao još veću pažnju javnosti.

Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ove nedelje je iza zatvorenih vrata suda u Nevadi započela porodična sudska bitka u rangu one iz HBO-ove nagrađivane TV drame "Succession" (Naslednici), koja je i nastala inspirisana upravo njima. U igri je jedan od najuticajnijih svetskih medijskih biznisa, na jednoj strani sudnice naći će se medijski mogul Rupert Merdok (93) i njegov najstariji sin Lahlan (53), a na drugoj strani suprotstaviće im se njegovo troje dece - Prudens (66), Elizabet (56) i Džejms (51), koji žele da preuzmu kontrolu nad unosnim porodičnim biznisom.

Profimedia 

Sve oči biće uprte u ostavinskog sudiju koji je zadužen za to da proceni ko je u pravu u ovom velikom sporu koju je privukao još veću pažnju javnosti. I dok se serija "Naslednici" delimično oslanja na upravo ove prepirke porodice Merdok, te je u maju prošle godine konačno završena, stvarna bitka oko toga šta će se dogoditi kada Rupert umre traje i dalje i napetija je nego ikada.

Glavno je pitanje - ko će kontrolisati porodični posao nakon Merdokove smrti, a koji je vredan 34 milijarde dolara?

Profimedia 

Kako izveštava BBC, Merdok je želeo da promeni porodični biznis stvoren 1999. kako bi njegov sin Lahlan mogao da preuzme kontrolu nad medijskim carstvom bez "uplitanja" svoje braće i sestara Prudens, Elizabet i Džejmsa.

On je stvoren kao deo Rupertove nagodbe s drugom suprugom Anom, koja je majka Elizabet, Lahlana i Džejmsa. Prudensina majka je bila njegova prva žena, Patriša Buker. Ana od svog bivšeg nije tražila polovinu imovine, već samo 200 miliona dolara plus ovaj biznis, u kom je navedeno da će četvoro starije dece imati jednaku kontrolu nad poslom kad njihov otac ode na drugi svet.

Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia  Lahlan Merdok

Porodica poseduje oko 40 odsto deonica s pravom glasa u News Corpu i Foxu, što su dva Merdokova glavna poslovanja. Kad je Merdok dobio još dve ćerke, Kloi i Grejs, s trećom suprugom Vendi Deng, izglasano je da će one biti korisnice bez prava glasa.

Ovaj trust osmišljen kao "neraskidiv", odnosno uspostavljen je na takav način da niko, a naročito Rupert Merdok, ne bi mogao da se predomišlja i petlja s njim i oko njega.

Profimedia 

A njegova deca sada tvrde da je to upravo ono što on sada pokušava da učini. Želi da promeni nagodbu kako bi dao prednost svom najstarijem sinu. Lahlan je, inače, predsednik News Corpa i predsednik i glavni izvršni direktor Foxa.

"Iz onoga što znamo, ovaj plan u suštini nastoji svesti Prudens, Džejmsa i Elizabet na ista pravo kao i Merdokove dve mlađe ćerke", izjavio je Volter Marš, australijski novinar i autor biografije "Young Rupert: The making of the Murdoch Empire", koji smatra da bi medijski mogul želeo "svu glasačku moć" da preda u ruke sina Lahlana, prenosi BBC.

Podsetimo, Džejms je svojevremeno bio predlagan za čelnu poziciju, ali je bio primoran da da ostavku na svoju ulogu u BSkyB-u zbog skandala s hakovanjem telefona 2012. Džejms je napustio upravni odbor News Corpa 2020. zbog “neslaganja s uređivačkim sadržajem”. Nakon nereda na Kapitolu 2021, kritikovao je novinske kuće "koje propagiraju laži", što je shvaćeno kao potkopavanje Fox Newsa. Ranije ovog meseca, Džejms je iskazao podršku Kamali Haris za američku predsednicu, a strani mediji navode da s bratom Lahlanom godinama nije razgovarao.

U međuvremenu se, Elizabet, uspešna TV direktorka, takođe često pominjala kao moguća naslednica, ali ni ona, baš kao i njen brat, nije delila politiku Fox Newsa, iako je navodno pokušala da zadrži poziciju "neutralne Švajcarske" u imućnoj porodici i davala sve od sebe da održi dobre odnose u porodici. Prudens, najstarije dete, nikada pak nije iskazivala iste ambicije kao njena braća i sestre, ali se veruje da je stala na stranu Elizabeth i Džejmsa.

Njihov otac Rupert pak smatra da je, s obzirom na politička razmatranja, u najboljem interesu njegove dece da sve njegove firme ostanu profitabilne, pa bi iz tog razloga na čelu želeo da zadrži politički najopredeljenije dete - Lahlana. Međutim, boji se da bi ostalo četvoro dece, ako zadrže jednaka prava glasa, moglo da nadglasa Lahlana nakon njegove smrti. Smatra da bi promena političkog stava Fox Newsa naštetila ceni njegovih deonica, što ne koristi nikome od njih.

"Lahlan povlači trampovske poteze kako bi izbegao neizbežno. Svestan je da će izgubiti posao kad mu otac umre. Naterao je svog oca da se složi s tim, ali ovo je više Lahlanova nego Rupertova ideja", tvrdi Majkl Volf, novinar i autor knjige "The Fall: The End of Murdoch Empire".

"Ovo je očito Lahlanova poslednja prilika. Njemu nije neučinkovito da gomila toliko parnica oko nečega od čega svi odustaju. Ne mislim da će Džejms odustati, ali vrlo je lako moguće da će Elizabet i Prudens na kraju reći: "je*** ovo, ne želimo time da se bavimo u životu‘.", dodaje novinar, prenosi The Telegraph.

Stari Merdok i Lahlan navodno su iznenada izneli taj svoj plan, nazvan "Projekt Harmony", drugoj braći i sestrama, a jedan dugogodišnji direktor News Corpa komentarisao je da je "ironično da je Rupert uspeo time da udruži Džejmsa, Elizabet i Prudens, s obzirom na to da ranije nisu delili mnogo toga zajedničkog."

"Rupert drži porodicu na okupu, ali kad on ode, braća i sestre će verovatno zaratiti jedni s drugima", tvrdi direktor.

Mnogi smatraju da se tu ne radi samo o brojevima, već i o principu. Nije to samo Džejms protiv Lahlana, već se tu radi i o nedostatku poštovanja koje je Rupert Merdok iskazao prema svoje troje dece, tvrde neki.

Bilo kako bilo, prepirke oko trustova i sudski sporovi nisu ništa novo u porodici Merdok...

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video

This browser does not support the video element.

BALAŠEVIĆ MU OSTAVIO NEDOVRŠEN ZADATAK! Kiki Lesandrić nasledstvom OŽIVEO DUH PANONSKOG MORNARA: Tražio sam Đoletovu emociju!  Kurir televizija