Mantije
Testo
* 600 g brašna
* so
* mlaka voda
* 250 g margarina
* 5 kašika ulja za premazivanje
Fil
* 500 g junećeg mlevenog mesa
* 2 srednje glavice crnog luka
* so, biber
Preliv
* 1 dl jogurta
* 3-4 čena belog luka
Priprema
Brašno sipati u posudu, posoliti i uz postepeno dodavaje mlake vode zamesiti glatko testo. Podeliti ga na devet jufkica. Rastopiti margarin i ulje i premazati jufkice. Ostaviti ih da odstoje najmanje 30 minuta.
U međuvremenu napraviti fil: rukama umesti meso i iseckan luk (kao za pljeskavicu), dodati so i biber.
Jufikce stanjiti rukama na namašćenoj površini, i slagati jednu preko druge. Razviti ih sve zajedno u jednu veliku koru, iseći na kvadrate, pa na svaki naneti pomalo fila i pakovati kockice spajajući suprotne ivice kvadrata. Ređati u namašćenu tepsiju jednu do druge.
Peći na 200 stepeni dok ne porumene, a potom smanjiti na 180 stepeni, da bi korica bila hrskava. Pred kraj pečenja mantije preliti jogurtom (ako ne volite, ne mora), u kome je odstojao sitno iseckan beli luk i vratiti ih još 10 minuta u rernu.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore