Prste da poližeš

Testo

* 600 g brašna

* so

* mlaka voda

* 250 g margarina

* 5 kašika ulja za premazivanje

Fil

* 500 g junećeg mlevenog mesa

* 2 srednje glavice crnog luka

* so, biber

Preliv

* 1 dl jogurta

* 3-4 čena belog luka

Priprema

Brašno sipati u posudu, posoliti i uz postepeno dodavaje mlake vode zamesiti glatko testo. Podeliti ga na devet jufkica. Rastopiti margarin i ulje i premazati jufkice. Ostaviti ih da odstoje najmanje 30 minuta.

U međuvremenu napraviti fil: rukama umesti meso i iseckan luk (kao za pljeskavicu), dodati so i biber.

Jufikce stanjiti rukama na namašćenoj površini, i slagati jednu preko druge. Razviti ih sve zajedno u jednu veliku koru, iseći na kvadrate, pa na svaki naneti pomalo fila i pakovati kockice spajajući suprotne ivice kvadrata. Ređati u namašćenu tepsiju jednu do druge.

Peći na 200 stepeni dok ne porumene, a potom smanjiti na 180 stepeni, da bi korica bila hrskava. Pred kraj pečenja mantije preliti jogurtom (ako ne volite, ne mora), u kome je odstojao sitno iseckan beli luk i vratiti ih još 10 minuta u rernu.