Zaustavlja kašalj, pomaže u borbi protiv dijabetesa, a ujedno i štiti kožu od UV zračenja...

Donosimo pregled od deset pogodnosti koje nudi ova ukusna poslastica.

1. Smanjuje rizik od srčanog udara - jedno švedsko istraživanje krajem prošle godine pokazalo je žene koje jedu više od 45g čokolade sedmično imaju 20 odsto manje šanse za srčani udar od onih koji ne jedu čokoladu.

2. Jača rad srca - svakodnevno jedenjem čokolade smanjuje se krvni pritisak, holesterol i smanjuju se šanse obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

3. Zasićuje - tamna čokolada tokom dana mnogo je zdravija sendviča ako nemate vremena za kvalitetan ručak.

4. Pomaže u borbi protiv dijabetesa - nedavno italijansko istraživanje pokazalo je da ljudi koji stalno jedu čokoladu povećavaju osetljivost organizma na inaulin i time smanjuju rizik od dijabetesa.

6. Štiti kožu - Tamna čokolada sadrži antioksidant pod nazivom flavonoid koji pruža jednu vrstu zaštite od UV zračenja.

7. Zaustavlja kašalj - ako ne možete da prestanete kašljati, uzmite kocku čokolade. Sastojak čokolade koji se zove teobrominsmanjuje aktivnost nerva vagus u delu mozga zaduženom za "okidanje" kašljanja.

8. Popravlja raspoloženje - ljubitelji čokolade pod manjim su stresom od ostalih, a jedno američko istraživanje iz 2010. govori i da imaju puno manje šanse oboleti od depresije.

9. Drži koncentraciju - sastojak flavonoid u čokoladi ljude čini budnijima pa su puno više koncentrisati na svoje dnevne zadatke.

10. Čokolada poboljšava vid - poznato je da čokolada poboljšava krvnu sliku, a nedavno američko istraživanje pokazalo je da vrlo dobro deluje unutrašnju ovojnicu oka koja sadrži vidne stanice.