Najčešće hranu s kioska jedu samci, oni koji su manje aktivni i uopšteno imaju lošije prehrambene navike

MADRID - Istraživanje španskih naučnika sugeriše da osobe koje često jedu "brzu hranu" imaju 51 odsto veće šanse za pojavu depresije.

Podaci istraživača Univerziteta u Granadi i Las Palmasu ukazuju i na dodatno povećan rizik za depresiju kod osoba koje češće konzumiraju takvu vrstu hrane.

Naučni časopis Public Health Nutrition objavio je i da su konzumenti takozvane brze hrane češće samci, manje su telesno aktivni i uopšteno imaju lošije prehrambene navike.

Uz to, ti ispitanici su bili skloniji pušenju, a na radnom mestu su tokom nedelje najčešće provodili više od 45 sati.

U istraživanju je učestvovalo oko 9.000 ispitanika koji su praćeni 6 meseci.

Procenjuje se da depresija u svetu pogađa oko 121 milion ljudi.