Proteinski doručak koji sadrži oko 35 grama proteina iz jaja ili govedine, produžava sitost i smanjuje verovatnoću uzimanja grickalica kasnije tokom dana i to naročito onih zasićenih mastima

VAŠINGTON - Najnovija istraživanja ukazuju da konzumacija jaja ima pozitivan učinak na metabolički sindrom i sitost.
Jaja pozitivno utiču na metabolizam HDL holesterola (dobrog holesterola) kod žena i muškaraca sa metaboličkim sindromom.

Portal Vitamini navodi da se radi o holesterolu velike gustoće koji sprečava nakupljanje masti u krvnim sudovima, a time sprečava i razvoj ateroskleroze.Stručnjaci navode da proteinski doručak koji sadrži oko 35 grama proteina iz jaja ili govedine, produžava sitost i smanjuje verovatnoću uzimanja grickalica kasnije tokom dana i to naročito onih zasićenih mastima.

Istraživanja sprovedena u poslednjih 40 godina dokazuju da zdrave odrasle osobe mogu jesti jaja bez straha da će im to povećati rizik od bolesti srca.

Analize pokazuju i da jaja imaju 14 odsto manje holesterola (185 mg) nego što je ranije izmereno.
Lekari takođe navode da će se holesterol u krvi više povećati ako se konzumiraju zasićene masti kojih, kako je utvrđeno, u jajima ima malo.