Namirnice pripremljene na roštilju sadrže štetne sastojke koji, u većim količinama, ubrzavaju starenje kože

LONDON - Jedno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi koji često jedu meso i druge proizvode pečene na roštilju ranije dobijaju bore.

Leto je pogodno doba za izlete, ali naučnici upozoravaju ljubitelje roštilja da treba da budu obazrivi jer bi ih to moglo koštati nekoliko novih bora.

Naime, namirnice pripremljene na roštilju sadrže štetne sastojke koji, u većim količinama, ubrzavaju starenje kože.

"Glikacija je reakcija koja, na visokim temperaturama, nastaje između ugljenih hidrata (sve vrste šećera i skroba) i proteina ili masnoća", objašnjava za "Dejli mejl" Anastasija Kaleo sa Londonskog univerziteta.

Pripremanje namirnica na roštilju je za našu kožu daleko štetnije od kuvanja na vodi ili pari. Naše telo apsorbuje štetne materije koje tom prilikom nastaju, a kada ih ima previše, to dovodi do nastanka bora i mlitavog izgleda kože.