U nekoliko koraka učinite da aromatično bilje bude sveže tokom čitave godine

Ukusno jelo uz malo truda.
Na pijacama za vreme leta začinsko bilje predivnih mirisa i neodoljivih ukusa mami nas sa svih strana. Razna jela i salate dopunjavamo divnim iseckanim zelenim listićima i tada i ne razmišljamo da ove biljke imaju „rok trajanja“.

Kad im je sezona, oduševljeno ih koristimo u brojnim jelima, ne znajući da je i zimi, kad nije moguće ubrati ih u bašti, a mogu se kupiti samo osušene, takođe moguće uživati u njihovom svežem ukusu. Sve što vam je potrebno su biljke, maslinovo ulje, kalup za pravljenje leda, nož i zamrzivač.

A postupak je sledeći: izaberite začine koje želite, sitno ih naseckajte i rasporedite u kalupu za pravljenje leda. Otprilike dve trećine kockice kalupa napunite isitnjenim biljem i preko toga sipajte ekstra devičansko maslinovo ulje ili istopljeni maslac.

Tako napunjen kalup stavite u zamrzivač i u toku samo jedne noći imaćete kockice spremne za ubacivanje u šerpu s jelom. Ledene kockice izvadite iz kalupa i složite u najlon kesice, na kojima treba napisati koja biljka se u njima nalazi.

Na ovaj način čuva se svežina biljaka i svi korisni sastojci koji se gube sušenjem.

Savetujemo da ovako pripremate samo „tvrđe“ biljke, kao što su ruzmarin, žalfija, timijan, origano i peršun, jer se te biljke mogu kuvati zajedno s jelom.

Aromatične biljke koje se dodaju kad je jelo već kuvano, kao što su nana i bosiljak, ipak nemojte na ovaj način pripremati za zimu jer im se ukus veoma promeni.