Čist peškir čuva zdravlje
Ima ljudi koji peškir koriste samo jedanput i nakon toga ga bacaju u korpu za prljav veš.
Drugi pak peškire koriste više puta jer misle da nisu prljavi pošto se njima brišu nakon tuširanja, kad su zapravo čisti. Ko je od njih u pravu?
Ako često vežbate ili fizički radite pa se poprilično znojite, peškire treba da menjate češće nego drugi. Ali bez obzira na to čime se bavite, svoj peškir za kupanje ne bi trebalo da koristite duže od tri dana. Zbog prašine i mrtvih ćelija s kože koje se skupljaju na njemu, oni postaju dobra podloga za razvoj neželjenih mikroorganizama, koji mogu da prouzrokuju razne boleštine i zdravstvene probleme.
Pazite na bakterije
Ako neko u porodici ima prehladu ili grip, peškire treba prati češće nego inače. Svaki član domaćinstva treba da ima svoj set peškira kako bi se sprečilo širenje bakterija.
Kad peškire perete u mašini, koristite program s najvećom temperaturom vode jer ćete jedino tako uništiti sve bakterije. Budući da topla voda može da ih izbledi, peškire možete prati i po boji, a najbolje bi bilo da kupite svetlije, koji izdržavaju visoku temperaturu.
Sušenje
Ako ste od onih koji peškir za telo koriste više puta dnevno, nakon korišćenja ga obavezno obesite da se osuši. Ni u kom slučaju ga ne bacajte na pod ili na neku drugu podlogu na kojoj će ostati vlažan. Ako ga nakon teretane ili bazena ubacujete u torbu, po povratku kući obavezno ga operite jer više nije za upotrebu. Ukoliko peškir miriše na buđ, u mašinu za pranje veša ubacite jednu ili dve šoljice alkoholnog sirćeta i jednu šoljicu amonijaka, koji će ukloniti neprijatan miris.
Peškir za ruke
Veoma je zanimljiv podatak da mnogi češće peru peškire koje koriste nakon tuširanja nego one koje koriste za sušenje ruku, a trebalo bi da bude obrnuto. Statistika kaže da ljudi peškire za brisanje ruku koriste i da obrišu ostatke paste za zube s lica, njima se često obrišu i ispod pazuha, a desi se da njime obrišu i lavabo. To su sasvim dovoljni razlozi da peškire za ruke menjate najmanje dvaput nedeljno.
Na lice samo čisto
Male peškire za lice treba prati češće nego peškire za ruke jer na njima često ostaju tragovi šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama. Koristite ga najviše dva ili tri puta i zamenite ga novim.
Krpe perite posebno
Nedavno istraživanje pokazalo je da su u kuhinji najprljavije kuhinjske krpe, od kojih su mnoge kontaminirane bakterijom ešerihijom koli. Stručnjaci zato savetuju da ih obavezno treba prati odvojeno od donjeg veša i peškira na temperaturi od 90 stepeni.
A da bi krpe bile čiste, i ostatak kuhinje treba redovno prati dezinfekcijskim sredstvima, a ni alkoholno sirće nije loša ideja. Važna stavka je i ta da prilikom pripremanja hrane obavezno treba oprati ruke.
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta