On je odličan bezmasni izvor energije, pa je neizostavan deo ishrane vegetarijanaca, a sadrži i dosta proteina

Sad mu je sezona.
Iako je kukuruz veoma zdrava namirnica, često zaboravimo da ga uvrstimo u ishranu.

Ova biljka poreklom iz Amerike ima višestruko pozitivno dejstvo na naš organizam.

♦ Kuvani ili pečeni kukuruz mnogima je omiljena poslastica leti, ali ga možete pronaći i tokom drugih godišnjih doba, konzervisanog ili smrznutog.

♦ Kako u kukuruzu ima najviše skroba (73 odsto), on je odličan bezmasni izvor energije, pa je neizostavan deo ishrane vegetarijanaca, a sadrži i dosta proteina, vitamina E i B, provitamina A, vlakana, minerala (fosfora, kalijuma i magnezijuma), kao i šećera (glukoze, saharoze i fruktoze) pa dijabetičari treba umereno da ga konzumiraju.

♦ Kukuruz je i lekovit - pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tečnosti, pa se preporučuje kod bolesti mokraćnih puteva, reume, srčanih bolesti i visokog pritiska. Dosta stručnjaka preporučuje ga i u prevenciji nekih karcinoma zbog visokog postotka vlakana i antioksidantnih svojstava (ovo posebno važi za kuvani kukuruz). U lekovite svrhe se, osim zrna, upotrebljava i sušena kukuruzna svila.

♦ Ukoliko tražite način za pripremanje kukuruza, potražite ga u receptima meksičkih, španskih i američkih kuhinja, gde je on nezaobilazni sastojak, ili napravite neko od domaćih jela od kukuruznog brašna, poput palente ili ga koristite kao dodatak salatama.