Brza hrana zaglupljuje
LONDON - Najnovije istraživanje Univerziteta u Londonu pokazalo je da deca koja jedu više "brze hrane" razvijaju manji koeficijent inteligencije od dece koja redovno jedu sveže kuvana jela.
Ishrana dece ima dalekosežni uticaj na koeficijent inteligencije, čak i kada se uzmu u obzir i svi drugi mogući faktori, poput inteligencije u ranom dobu i imovinsko stanje porodice.
U istraživanju je učestvovalo 4.000 škotske dece između tri i pet godina, a upoređivani su i učinci "brze hrane" sa učincima sveže kuvanih obroka.
Doktor Sofi fon Štum izjavila je da su rezultati očekivani."Zdrav razum govori da će hrana koju jedemo uticati na razvoj mozga, ali prethodna istraživanja su bila fokusirana na učinke specifičnih grupa namirnica umesto na tipove obroka", rekla je ona.
Ovo istraživanje pomoći će u pružanju čvrstih dokaza raznim javnim kampanjama čiji je cilj da smanje količinu "brze hrane" koju jedu deca u Britaniji.
Sofi fon Štum ističe da je istraživanje pokazalo da su razlike u ishrani dece velikim delom i društveni problem.
Majke i očevi s manjim primanjima često imaju manje vremena za pripremanje svežih obroka svojoj deci. Ta deca postižu slabije rezultate na testovima inteligencije i često imaju problema u školi.Slične rezultate dalo je i istraživanje u Australiji, objavljeno ove godine, koje je pokazalo da deca koja jedu "brzu hranu" u proseku imaju koeficijent inteligencije dva boda niži od svojih vršnjaka koji se zdravije hrane.
I istraživanje objavljeno u Americi 2010. takođe je pokazalo da deca koja jedu pice i prženu hranu pre treće godine života imaju do pet bodova niži koeficijent inteligencije od vršnjaka koji su jeli sveže kuvana jela sa voćem i povrćem.
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana