Nok je najverovatnije pokušao da komunicira sa ljudima pa je progovorio davne 1984.

Kit poliglota!
Američke naučnike je iznenadilo otkriće da je beluga kit Nok naučio da oponaša ljudski glas kako bi, najverovatnije, pokušao da razgovara sa ljudima. Delfini mogu da nauče da proizvode zvukove koje podsećaju na ljudski govor, a Nok proizvodi nekoliko oktava niži zvuk od normalnog.

U časopisu Current Biology objavljnen je studija u kojoj je opisano kako su otkrili Noka. Naime, prvo su naučnici morali da shvate ko proizvodi zvukove koje su prvi put čuli još 1984. godine.

Kada je ronilac u kalifornijskom centru za proučavanje morskih sisara jednom izronio upitao je kolege "Ko mi je rekao da izađem?". Ubrzo su shvatili da je Nok krivac za glasove i odlučili su da ga snime.

Otkrili su da su zvukovi koje proizvodi slični ljudskim, a neuobičajeni za kitove. Tokom istraživanja otkrili su da delfin Nok ima mogućnost da naglo promeni pritisak u nosnoj šupljini kako bi proizvodio zvuke, što nije nimalo lagan zadatak.

"Nok je morao potpuno da promeniti svoj način proizvodnje zvukova da bi mogao proizvesti "govor", rekao je Sem Ridgvej za Bi-Bi-Si.

Autor studije je rekao da je najverovatnije kit pokušao da komunicira sa ljudima. Krajem 80-ih Nok je prestao da govori jer je, pretpostavlja se, polno sazreo.

Nok je uginuo pre pet godina, pošto je 30 godina živeo među delfinima i drugim kitovima i bio u kontaktu s ljudima u centru u San Dijegu.

Naučnici i istraživači su podsetili na tuljana Hovera koji je tečnije govorio ljudski od delfina. Tuljana je 70-ih odgojila američka porodica. Kako kažu, ipak je afrički sivi papagaj Aleks najbolje i najrazgovetnije u životinjskom svetu govorio kao čovek.

http://www.youtube.com/watch?v=E19vQOiZ8z8