Svi mi koji rado pravimo torte i slatkiše znamo koliko toga može da pođe po zlu. Evo nekih rešenja za najčešće probleme koji nam upropaste trud

I miris i ukus!
Ponekad nam pravljenje poslastica baš i ne polazi za rukom iako se ne radi o lošem receptu ili našoj nespretnosti već, na primer, o temperaturi rerne koju treba preciznije namestiti. Evo nekih rešenja za takve situacije.

Neravnomerno ispečena kora

Krivac za ovo mogla bi da bude prejaka temperatura, pa je kolač iznutra sirov iako spolja lepo izgleda. Kad pravite kolače, držite se tačnih uputstava o dužini pečenja i temperaturi. Ako to nije u pitanju, proverite termometrom kako vam rerna radi prilikom zagrevanja. Ako temperatura koju ste uključili nije ista, očigledno se temperatura rerne ne slaže s onom u receptu. U tom slučaju, pre nego što počnete da pravite drugi kolač, pozovite servisera da popravi kvar.

Grudvice u testu

Grudvice su obično posledica loše umućene smese. Bez obzira na to da li je mešate rukom ili mikserom, obavezno koristite okruglu posudu da možete svuda dobro da priđete jer u četvrtastoj posudi uvek nešto ostane u uglovima. Na kraju kašikom ili varjačom još jednom sve promešajte i proverite da li je smesa glatka.

Kolač se zalepio za pleh

Da biste izbegli zalepljen biskvit ili koru u kalupu ili plehu, pazite da sve površine budu dobro namazane maslacem ili uljem, a zatim i posute brašnom. Ako ne volite mnogo da uljite ili brašnite podlogu, rešenje je u papiru za pečenje. Pazite smo da ga dobro stavite i zagladite rukom. Papir će se s kore najlakše odlepiti dok je kora još topla.

Loša glazura

Ako vam glazura izgleda loše ili je kvrgava, ne brinite. Jednostavno preko stavite novi, vrlo tanak sloj tako da prekrijete neravnine. Nakon što kolač odstoji pola sata u frižideru, glazura će izgledati ujednačeno, a taj drugi sloj mažite tanko, kao puter.