Krompir je namirnica koja se dobro slaže s mnogim jelima, a ako ste nekad poželeli da unesete neku novinu u način njegovog pripremanja, pročitajte ove recepte

Promenite rutinu.
Ukusni krompir-pire obično pravimo s malo putera i mleka, ali ako mu dodate neke začine ili, na primer, pečenu bundevu ili brokoli, dobićete potpuno nove specijalitete, a izgledaće divno.

BELI LUK I ZAČINI


U ispasiran krompir skuvan u slanoj vodi stavite malo toplog mleka, puter ili margarin, sitno seckani beli luk i kašiku peršuna. Mleko i maslac pre stavljanja u krompir treba da budu sobne temperature.

REN


Krompir-pire možete napraviti i s narendanim renom. Tome dodajte malo mleka, putera i maslinovog ulja, i začinite solju i biberom.

BROKOLI


Ovo je veoma zdrava namirnica, koja će pireu dati lepu zelenkastu boju. Skuvan i usitnjen brokoli ubacite u krompir zajedno s malo soli, bibera, mleka i putera i dobro ispasirajte.

LUK


Dok se krompir kuva, luk iseckajte i prepržite na puteru. Kada napravite klasičan pire s dodacima - solju, mlekom i puterom - prelijte ga sosom od luka. Po želji možete dodati i malo bibera.

KARFIOL


U blender ubacite skuvani karfiol, iseckan beli luk, mleko i puter i dobro promešajte. Zatim ubacite i skuvan krompir i napravite pire.

SLANINA


Napravite krompir-pire po svojoj želji, a slaninu naseckajte na kockice i prepržite na tiganju, pa je stavite preko krompira. U kombinaciji sa slaninom biće ukusniji, ali nemojte ga pretvoriti u kremastu smesu, već ostavite pokoji krupniji komadić.

ŽALFIJA


Krompir skuvajte i stavite u posudu. Puter grejte u tiganju dok ne dobije tamniju boju. Sklonite ga s vatre i pomešajte s jednom kašikom seckane žalfije, pa sve stavite na krompir i napravite pire. So i biber dodajte po želji.

BUNDEVA


Očišćenu i iseckanu bundevu posolite i malo nauljite, pa pecite 25 minuta u rerni. Kad je pečena, izmiksirajte je kako biste dobili glatku smesu. Puter grejte na tiganju dok se ne rastopi, pa ga zajedno s bundevom i sitno seckanim belim lukom umešajte u krompir.

PARMEZAN


Parmezan će krompir-pireu dati jedinstven ukus, a priprema je veoma jednostavna. Jedino na šta morate da pazite je da krompir s mlekom i puterom mešate mikserom dok ne postane sasvim kremast, a zatim dodate parmezan i još jednom sve dobro promešate.

VLAŠAC


Sačuvajte jednu čašu vode u kojoj se krompir kuvao. Kuvani krompir ubacite u posudu s vodom od kuvanja, dodajte malo mleka, slatke pavlake, putera i sitno naseckanog vlašca, pa sve mešajte dok ne dobijete glatku smesu.