Ljubavni kolačići
Zasladite se!
Još kao devojčurak Lana Marinković je skupljala recepte za poslastice i sanjala da jednog dana ima svoj slatki kutak u kojem će pripremati najlepše kolače. Kada je 2000. godine upisala studije u italijanskom gradu Vijaređu, njena zbirka recepata postala je bogatija zahvaljujući prijateljima koji su s rodnog juga Italije donosili slatke đakonije. A onda je srela Simonea, ljubav svog života, i tada njih dvoje započinju svoju slatku bajku...
- Bila sam oduševljena kad sam pred Božić prvi put otišla kod Simoneovih roditelja, koji žive u Avecanu, nekih 80 kilometara od Rima. Od divnih mirisa koji su se širili po kući dok su se pripremali slatkiši imala sam osećaj da ću poleteti. Ceo ritual zapravo počinje deset dana pre praznika, jer ima kolača koji se danima suše, pa se prelivaju čokoladom. Cela kuća od njih miriše na cimet, vanilu i karamelu - kaže Lana.
Baka Vandini recepti
Ljubav prema Simoneu, slatkišima i suprugova baka, nona Vanda, inspirisali su Lanu da u centru Beogradu otvori poslastičarnicu sa originalnim italijanskim receptima:
- Od prvog dana kada sam ugledala nona Vandu, divila sam se njenom umeću briljantne domaćice. Ni slutila nisam da dama s biserima oko vrata svakodnevno ručno razvlači testo za pastu. Od nje sam dobila svesku s receptima čija je vlasnica bila njena baka.
Amareti - riznica najlepših kolača
A evo kako je poslastičarnica dobila ime „Amareti“:
- Za kolačiće od badema neki Italijani kažu da su iz Ligurije, drugi iz Pijemonta, a oni sa Sicilije kažu da su njihova specijalnost. Nona Vandi je recept za kolačiće amareti dala njena baba, i to je za mene jedini originalni kolač. Čuveni su po tome što se prave od čistog badema. Želela sam da poslastičarnica nosi ime nekog čuvenog italijanskog kolača, da bude lepo i prepoznatljivo, a opet i upečatljivo i da se priča vezuje za nona Vandu i njeno poreklo s juga Italije - objašnjava naša sagovornica.
Tiramisu sa ukusom ljubavi
Iako Simone nije vešt u pripremi kolača, često svoju dragu iznenadi ukusnom pastom.
- Jedne zime u Švajcarskoj poželela sam da pojedem neki morski specijalitet. Odmah je pozvao nona Vandu i po njenim savetima pripremio mi predivnu pastu sa vongolama. Napolju sneg od dva metra, a vi uživate u ukusu Mediterana. Nikada neću zaboraviti ni tiramisu koji mi je suprug napravio i doneo u porodilište kad je naša ćerkica Lara došla na svet - kaže Lana.
Stollen božićni kolač
Sastojci
♦ 250 g sira rikote
♦ 500 g brašna
♦ kesica suvog kvasca
♦ 200 g šećera
♦ kesica vanilin šećera
♦ muskatni oraščić i cimet (navrh noža)
♦ 200 g putera
♦ 2 jajeta
♦ 200 g suvog grožđa
♦ 150 g mlevenog badema
♦ rendana kora limuna
♦ 50 g kandirane narandže
♦ 10 ml ruma
Priprema
Prosejte brašno, dodajte suvi kvasac, šećer, vanilu, puter i sir rikotu. Umešajte sve dobro da se dobije homogena smesa. Zatim dodajte sve ostale sastojke. Napravite od testa loptu, koju je treba uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru jedan sat. Razvijte testo veličine 30 x 20 cm i po dužoj strani uvijte do polovine da bi se dobila forma ovog kolača. Pecite na 170 stepeni oko 45 minuta. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu. Služite uz čaj ili kafu u vreme zimskih praznika.
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta