Napravite savršen kolač
Da kolač uvek uspe!
Ovo je vreme kada domaćice spremaju najukusnije kolače, a ako ponekad imate malih problema u njihovoj pripremi, možda će vam pomoći saveti vrhunskih kuvara koje vam donosimo. Uz ovih nekoliko trikova postaćete pravi majstor u pravljenju slatkiša.
1. Kad smesi jednom dodate brašno, mešanje svedite na minimum. Previše mešanja može testo učiniti tvrdim, a kora treba da bude mekana.
2.Kad zahvatate med ili neki sirup kašikom, deo uvek ostane na njoj. To možete sprečiti tako što ćete kašiku pre toga namazati uljem. Med ili sirup odmah će skliznuti s kašike, a vi ćete imati tačnu meru u kolaču.
3.Za sneg od belanaca posuda i mikser nipošto ne smeju da budu mokri ili da imaju tragove bilo koje druge namirnice na sebi. Možda je baš to razlog zašto vam ponekad šne ne uspe, pa ubuduće dobro obratite pažnju na ovo i operite i obrišite posudu i mutilice miksera.
4.Ako vam nestane šećera u prahu, ne paničite, već uzmite običan šećer i dobro ga sameljite pet do deset sekundi u blenderu ili mlinu za kafu.
5.Nikada nemojte dozvoliti da voda uđe u čokoladu koju topite. Sve posuđe mora biti čisto i suvo da se čokolada ne bi stegla pre vremena, a treba je topiti na veoma laganoj vatri. Ako čokoladu topite u mikrotalasnoj rerni, koristite 50 odsto snage da ne zagori.
6.Najveća greška je da sastojke za kolače merite „odokativno“ i da ih dodajete otprilike pomoću kašika, merica ili šolja. Najprecizniji način da ih izmerite jeste pomoću kuhinjske vage.
7.Nemojte svaki čas otvarati vrata od rerne kako biste proverili desert - tako ćete mu samo naškoditi. Ako otvarate vrata, dolazi do promene temperature, pa se narušava proces pečenja kolača, koji onda može ostati gnjecav. Takođe, veoma je važno da ga pre serviranja ili dodatnog filovanja ostavite da se ohladi. Vreme hlađenja treba da bude jednako vremenu pečenja.
8.Nikad ne koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo jer možete završiti sa spljoštenim kolačem!
SUTRA U 13.30: Predsednik Vučić sa predsednicom Državnog zbora Slovenije Klakočar Zupančič