Božićna kuhinja
Sastojci
♦ 1 kg brašna
♦ 1 kvasac
♦ 2 dl kiselog mleka ili pavlake
♦ 3 dl vode
♦ 2 jajeta
♦ 100 g masti
♦ 2-3 kašičice soli
♦ 50 g masti ili do vrha puna kašika
♦ i još 100 g masti za premaz
♦ parica - dinar dobro opran četkicom
Priprema
Od svih sastojaka zamesite testo da bude meko, ali da se ne lepi za prste i ostaviti ga u posudi prekrivenog krpom sat vremena da se udvostruči. Potom ga podelite na četiri dela i premesite. Pripremite veći okrugli pleh, namažite ga mašću i pospite brašnom. Potom rukama jednu jufku rastegnite po celom dnu tepsije do samih krajeva.
Premažite je odozgo mašću, pa preko nje stavite drugu jufku koju ste rukom takođe razvukli i tu negde na sredini stavite i paricu. Zatim ređajte treću i četvrtu jufku i ne zaboravite da svaku namažete mašću. Zatim rukama krajeve prve uvrnite ka unutra i prebacite da ono što je bilo gore sada bude na dnu (prva kora da bude na vrhu). Pogaču premažite sa malo masti i vode i pecite na 200 stepeni.
Oblande sa keksom, bademima i orasima
Sastojci
♦ 1 pakovanje oblandi
♦ 3 dl mleka
♦ 1/2 kg šećera
♦ 100 g mlevenih oraha
♦ 100 g mlevenih badema
♦ 100 g mlevenog plazma keksa
♦ 250 g margarina
Priprema
U šerpu staviti mleko, šećer i iseckan margarin i kuvati lagano da se lepo rastope i masa sjedini. Kada provri, dodati samlevene orahe, bademe i plazma keks. Kada se nadev prohladi, premazati oblande i ostaviti ih na hladno mesto da se stegnu, a nakon toga ih iseći i poslužiti.
Punjene krmenadle i prženi kupus
Sastojci
♦ 2,5 kg svinjske krmenadle bez kostiju (u komadu)
♦ 300 g kobasice
♦ senf
♦ biber (krupnije samleven)
♦ so
Priprema
Meso očistiti od masnoće pa u sredini svake krmenadle napraviti rupu pomoću deblje drške od varjače ili nožem. Otvor treba da bude veličine kobasice, da bi mogla da se provuče. Kobasicu oprati, osušiti papirnim ubrusom i tanko premazati senfom. Krmenadlu nafilovati kobasicom. Spolja je usoliti sa svih strana i posuti biberom. Tako pripremljeno meso zapeći u tiganju na ulju da dobije koricu sa svih strana. Iz tiganja meso prebaciti u vatrostalni sud ili tepsiju, dodati malo ulja i vode, prekriti aluminijumskom folijom i peći 60 minuta na 200 stepeni. Petnaest minuta pre kraja pečenja skinuti foliju kako bi se krmenadla zapekla i dobila lepu boju. Služiti uz dinstani kupus. Kilogram iseckanog kiselog kupusa oprati, ali brzo, da mu voda ne izvuče kiselost i slanost. U šerpi rastopiti mast da bude vrela i na nju staviti kupus. Pržiti ga sve dok ne postane providan, zatim ga posuti kašikom brašna i dobro promešati da se brašno ravnomerno rasporedi. Kada je masa ujednačena, dodati malo aleve paprike.
Sastojci
♦ 1 tost hleb
♦ 2 dl pavlake
♦ 200 ml majoneza
♦ 200 ml kečapa
♦ 300 g sitnog slanog sira
♦ 4 kisela krastavčića
♦ 200 g trapista
♦ 200 g šunkarice
♦ 200 g suve kobasice
♦ 1 pakovanje sira u listovima ili 100 g rendanog trapista
♦ origano
Priprema
Tost ređati uzduž, svaka „kora“ treba da bude napravljena od četiri parčeta tosta. Prvi sloj namazati pavlakom pomešanom sa sitnim sirom, preko toga poređati tanko isečenu šunkaricu, a preko nje dodati još malo sira da bi „držao“gornji sloj. Preko toga staviti sledeća četiri parčeta tosta i namazati ih kečapom, na njega narendati krastavčiće i preklopiti trećim slojem hleba. Namazati ga majonezom i preko njega narendati sira. Opet poređati novi sloj tosta, pa ga premazati pavlakom, preko nje staviti sir na listiće, pa preko njega poređati tanko isečene parčiće kobasice i još jedan sloj listića sira.
Preko toga ponovo staviti tost hleb, pomešati ostatak majoneza sa pavlakom i sitnim sirom, time premazati tortu, odozgo narendati sir i posuti sa malo origana! Tortu staviti u frižider da se stegne i poslužiti.
Domaća juneća supa
Sastojci
♦ 500 g junećeg mesa (rozbratne)
♦ 6 većih šargarepa
♦ 2 zeleni
♦ 2 srednja paškanata
♦ 1celer (oko 100-150 g)
♦ 1 glavica crnog luka
♦ 2 kašičice soli
♦ malo bibera
♦ peršunov i celerov list
Priprema
Meso oprati, pa staviti u dva litra vode da se kuva (dužina kuvanja zavisi od starosti mesa, kao i od toga u kakvom loncu ga kuvate). Ukoliko kuvate u običnom a ne u ekspres-loncu, potrebno je oko dva sata. Kada je meso skoro gotovo, dodati sve povrće koje ste prethodno očistili i nekoliko grančica celerovog i peršunovog lista. Kuvati dok povrće ne omekša. Kad određena količina vode ispari tokom kuvanja, dodati još oko pola litra vode, so i biber, pa supu još malo kuvati. Po želji, u nju staviti rezanca ili domaće knedle. Prilikom služenja, posuti je sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom.
Tuti-fruti torta
Sastojci
♦ 3 kutije piškota
♦ 1 konzerva od 250 g ananasa
♦ 500 g kivija
♦ 250 g margarina
♦ 250 g šećera u prahu
♦ 1/2 l mleka
♦ 50 g gustina
♦ razno suvo voće iseckano na sitno
♦ 200 g seckanih oraha
♦ 5 dl slatke pavlake
Priprema
Dobro izmiksati margarin sa šećerom i u to lagano dodavati kašiku po kašiku hladne smese prethodno skuvanog mleka i gustina. Na kraju dodati seckani ananas, seckani kivi, suvo voće i orahe. Sve sjediniti lagano mešajući. Sok od ananasa koji vam je ostao iz konzerve sipajte u jedan tanjir. Potom umačite piškote i ređajte ih na četvrtastu tacnu.
Odozgo staviti fil, pa opet poređati piškote i tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti