Pod umerenim konzumiranjem podrazumeva se jedno piće koje sadrži 10 grama alkohola, što odgovara jednoj čaši piva, vina ili čašici žestokog pića

Najnovija istraživanja pokazala su da povremeno konzumiranje rakije povećava koncentraciju dobrog holesterola, a snižava nivo lošeg, kao i da oni koji umereno koriste to piće ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti.

- Jedna čašica rakije leči upale unutrašnjeg zida krvnog suda gde se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokuje pucanje i srčani udar. Takođe, usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako on već postoji - kažu doktori.

Ali, da se razumemo, pod umerenim konzumiranjem podrazumeva se jedno piće koje sadrži 10 grama alkohola, što odgovara jednoj čaši piva, vina ili čašici žestokog pića, s tim što je trudnicama upotreba alkohola zabranjena.

S druge stane, ako se češće uzimaju veće doze alkohola, onda je njegovo dejstvo veoma štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova, pa dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije (žene su mnogo podložnije tim promenama).