Posolite ih tek kada su već u određenoj meri termički obrađene, jer ako to uradite na početku kuvanja ili prženja, postaće tvrde i neće biti tako ukusne

Jeftine i ukusne!
Pečurke su namirnice koje često koristimo za pripremu ukusnih jela. Bilo da su pržene, kuvane, ukiseljene ili pečene, mali broj ljudi ih ne voli. Zahvaljujući bogatstvu njihovog ukusa, mogu se poslužiti kao glavno jelo, prilog ili salata. Međutim, znate li pravilno da ih pripremite? Donosimo vam nekoliko praktičnih uputstva kako bi vaša jela s pečurkama ubuduće bila još ukusnija...

1. Kada treba začiniti pečurke

Kada ih pržite ili dinstate, prvo ih pobiberite, a tek pred sam kraj pripreme jela ih posolite ili stavite „biozačin“.

2. Kako se koriste sušene gljive

Pre upotrebe potopite ih u vodu ili mleko na dva-tri sata i onda ih spremite na uobičajen način. Suve pečurke se mogu samleti u prah i koristiti kao začin, a u tom slučaju jelu ih treba dodati na početku jer se njihova aroma tokom kuvanja pojačava.

3. Kako naseckati šampinjone

Ako pravite supu, šampinjone isecite na tanke listiće, za varivo i gulaš na četvrtine, a za nadev ih naseckajte na sitne kocke.

4. Kako ih oprati

Pečurke perite pod slabim mlazom kako ne bi upile dodatnu količinu vode i tako omekšale.

5. Kako pripremati nadeve za pice

Ovakvi nadevi za pice spremaju se na dva načina. Jedan je da listiće jednostavno složite po testu zajedno s drugim sastojcima nadeva. Na taj način pečurke će se prilikom pečenja prilično osušiti. Kako biste to sprečili, listiće pečurki možete malo prodinstati, dodajući začine, pa ih tek onda staviti na picu.

6. Kako sprečiti da potamne pri blanširanju

Prilikom blanširanja neće potamneti ako ih stavite u kipuću vodu u koju ste dodali malo sirćeta.

7. Koliko se čuvaju u frižideru

Pečurke zbog visokog postotka vode ne mogu dugo stajati. U frižideru se mogu čuvati najviše dva-tri dana, i to u otvorenoj posudi, nikako u plastičnoj kesici, jer tako brže trule i mogu izazvati probleme sa želucem.

8. Da li se mogu staviti u zamrzivač?

Pre stavljanja u zamrzivač ne treba ih blanširati, jer su onda mekane i gube na ukusu. Bolje je ako se pre zamrzavanja kratko izdinstaju na malo ulja i doda im se limunov sok, eventualno nešto naseckanog luka, soli i bibera. Rok čuvanja u zamrzivaču je oko šest meseci.

Pečurke su vrlo zdrave jer ubrzavaju proizvodnju belih krvnih zrnaca. Odlične su ako držite dijetu, jer imaju veoma malo kalorija

Jela od pečuraka jedu se istog dana kad su spremljena