Kako da paradajz ostane što duže svež
Produžite mu rok trajanja.
Verovatno ste već mnogo puta do sada pročitali da paradajz ne treba držati na hladnom mestu, posebno ne u frižideru, jer loše reaguje na hladnoću - postaje premekan, a membrane njegovih ćelija brzo se oštete, zbog čega gubi ukus i postaje gnjecav. Treba ga čuvati u relativno toploj i tamnoj prostoriji i što dalje od sunčeve svetlosti.
Medutim, osim ovih, postoji i jedan mnogo zanimljiviji način kako da paradajz što duže ostane svež. Treba ga okrenuti naopako, da leži na peteljci (ili pupku paradajza). Objašnjenje je, kažu iskusni kuvari, da se tako otežava protok vazduha u njegovoj unutrašnjost (što ga kvari) i usporava isparavanje vlage.
Da bi potvrdili ovu teoriju, autori jedne emisije o kuvanju izveli su mali eksperiment - položili su dva paradajza uspravno, jednom je zeleni deo (peteljka) bila gore, a drugom su taj deo zalepili lepljivom trakom. Onaj čija je peteljka bila slobodna brže je počeo da truli. Dakle, teorija sa okrenutim paradajzom pokazala se kao tačna.
Pa, pošto sezona ovog ukusnog povrća samo što nije počela, nije naodmet znati i ovaj trik. Ništa ne košta da probate!
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!