Od malena prenosite im veštine i znanja koja su im potrebna da budu samouvereni, dobri muškarci kojima se možemo ponositi

Možda zvuči staromodno, ali učenjem naših sinova da budu džentlmeni ih usmeravamo da razlikuju dobro od lošeg, da budu hrabri i uviđajni, da štite, a ne da napadaju i da biraju čvrste vrednosti po kojima će živeti a ne sve ono loše što se promoviše po medijima.

Tako im od malena prenosimo veštine i znanja koja su im potrebna da budu samouvereni, dobri muškarci kojima se možem ponositi. Evo kako to da postignete:

1. Važni su maniri

Prva stvar sa kojom treba da počnete da biste izgradili džentlmena od vašeg momčića su maniri! Samo uz jednostavne „molim" i „hvala" će već daleko dogurati. Zatim su tu stvari poput: jede se sa zatvorenim ustima, posle odlaska u toalet se spušta šolja, kad se uđe u kuću se izuva itd. Sve se to da naučiti za sva vremena! Setite se se samo da i vi sami uvek dajete dobar primer.

2. Odelo ne čini čoveka, ali opšti izgled da

Naravno da je izgled važan za svakog dasu. Nisu potrebna skupocena odela i kravate, ali dečaci treba da znaju da se kulturno i primereno obuku u javnosti. Dostojanstven izgled će im pomoći kasnije u životu. Situacije poput intervja za posao, prvog dana na fakultetu, izlazak sa devojkom koja mu se dopada su one u kojima će mu biti lakše ako poznaje svoj stil. Radite na tome zajedno od malena.

3. Lepo izražavanje

Ovo može biti pravi izazov. Deca kupe reči okolo i samo upijaju a da mi to ni ne primećujemo. Ako i vi imate običaj da vam izmakne neka ružna reč, poradite prvo na sebi. A onda nastavite dalje. Nije cilj da samo ne govore ružne reči već i da nauče da jasno izražavaju i komuniciraju svoje emocije!

4. Uviđajnost

Jednostavna, a opet retka stvar kao što je pridržavanje vrata damama je lepa navika koju možete usaditi kao standard svom sinu. Iako vam se čini da ta osobina izumire, nemojte da vas to obeshrabri. Podstaknite sina da uvek otvara vrata ženama, počevši od vas.

5. Pokloni

Kad god vam sin pokloni čestitku, donese cveće ili da bilo kakav poklon, obradujte se i pohvalite to! Ohrabrite ga da nastavlja da vam daje slatke male poklone kako bi to poneo sa sobom i u odraslo doba. Jer koja devojka će odbiti čokoladu ili ruže od savršenog džentlmena?

6. Zabranite prepotentnost i loše ponašanje

Ovo je važno za način na koji će vaš dečak tretirati druge osobe. Ako primetite znake prepotentnosti, secite ih u korenu dok su još mali. Zapamtite, način na koji vi sebe postavite prema sinu će biti način na koji će on gledati mnoge ženske osobe u svom životu. Da bi devojke tretirao kao dame, neka njegovo mišljenje o svojoj mami bude veoma visoko!

7. Uči se primerom

Sva mala deca, pa i dečaci, uče kroz primere drugih. Razmislite da li u životu vašeg dečaka postoje bilo kakvi loši uticaji. Izbacite sve one čije ponašanje radi protiv vaših metoda umesto sa njima!

8. Kontrolišite šta sin gleda i čita

Ograničite sve loše iz medija čemu je vaš sin izložen jer se često sreću vesti koje ohrabruju loše ponašanje i predstavljaju žene kao objekte. Ali, zapamtite da nije dosta samo ugasiti televizor jer ako samo uklonite medije iz života deteta niste ga pripremili za život. Najbolje je da dete učite da kritički razmišlja o onome što gleda a ne da pihvata poruke kako se serviraju. Razgovarajte sa detetom o scenama u TV serijama, filmovima, muzici i svemu što prikazuje da žene ne treba poštovati.

9. Prihvatanje odgovornosti

Učite dete da prihvata odgovornost za svoje postupke, bilo da su oni dobri ili loši. Dečak može da nauči da bude ponosan na sebe čak i kada je uradio nešto loše, ako zna da ćete ga poštovati jer je svestan i priznaje svoje greške.

10. Muškost

Naučite dete da slavi svoju muškost na pravi način. Naučite ga da je prava snaga i hrabrost u tome da štiti žene i slabije. Naučite ga da NIKADA ne udara devojčice, već da ih štiti. Naučite ga da brani najslabije dete u razredu, da prijavi malteretiranja i da ima hrabrosti da kaže NE kada ga guraju da radi nešto što zna da je pogrešno, piše Najbolja mama na svetu.

11. Čitajte prave priče

Uvedite naviku da čitate sinu priče o hrabrim muškarcima koji su bili isto tako ljubazni i fini. To će mu dozvoliti da sebe zamisli kao takvog muškarca, jednog dana.