Na oko 70 stepeni vanadijum-dioksid (VO2) menja svojstva i od električnog izolatora postaje električni provodnik

BOSTON - Toplo-hladno.
Tim naučnika s Harvarda, predvođen studentom Mihailom Kacom, otkrio je materijal koji što se više greje manje toplote pušta. Time je prekršen jedan od fundamentalnih principa fizike, kojim objekti odašilju više toplote što se više zagrevaju.

Na oko 70 stepeni Celzijusa jedinjenje poznato kao vanadijum-dioksid (VO2) iznenada menja svoja svojstva i od električnog izolatora postaje električni provodnik, pokazala je studija objavljena u časopisu Fizikal rivju iks. Naime, Mihail je odlučio da ispita kako prelaz VO2 iz jednog stanja u drugo utiče na interakciju sa svetlom i elektricitetom.

Istraživači su zagrejali vanadijum-dioksid na disku od safira, koji se koristi u eksperimentima koji uključuju toplotu, svetlost i elektricitet. Kad su infracrvenom kamerom merili koliko toplote i svetlosti zagrejani materijal odašilje, primetili su da je nakon očekivanog zagrevanja do 70 stepeni objekat na kameri promenio boju iz plave u crvenu, a indikujući toplotu dodatnim zagrevanjem u potpunosti je postao plav, kao kad je bio hladan.

(M. J.)