Otkriće da fisetin sprečava gubitak pamćenja može dovesti i do leka za ljudsku upotrebu, tvrde naučnici

SAN DIJEGO - Voće je spas.
Supstanca otkrivena u voću i povrću, među kojim su jagode i krastavac, sprečava gubitak pamćenja kod miševa koji boluju od Alchajmerove bolesti, tvrde naučnici sa instituta Salk u San Dijegu.

- Već ranije je dokazano da fisetin može da poboljša memoriju kod normalnih životinja, ali sada smo prvi put to uspeli da dokažemo i na životinjama koje imaju veliku mogućnost da dobiju Alchajmerovu bolest - rekla je Pamela Mejer, član tima sa instituta Salk.

Pre više od jedne decenije Mejerova je otkrila da fisetin štiti nervne ćelije u mozgu od starenja. Ona i njene kolege od tada ispituju uticaj tog hemijskog jedinjenja na mozak. Nedavno su otkrili da fisetin aktivira ćelijske puteve zaslužne za pamćenje.
- Kad smo to shvatili, pretpostavili smo da može imati značajnu ulogu u lečenju Alchajmerove bolesti - kaže Mejerova.
Ona dodaje da bi fisetin mogao da pomogne i ljudima.

(A. I.)

ČINJENICE
O fisetinu

Supstance fisetin najviše ima u:
- jagodama
- krastavcu
- jabukama
- grožđu
- pravim voćnim sokovima
- vinu
- crnom luku