Veoma rizična izloženost sintetičkim hemikalijama
ZASTRAŠUJUĆE ISTRAŽIVANJE: Sva ambalaža opasna je po ljudsko zdravlje
Zakonodavci često štite interese proizvođača, pa potrošači ostaju izloženi toksičnim materijama, tvrde naučnici
LONDON - Svi se trujemo.
Dugoročna izloženost sintetičkim hemikalijama koje se koriste za pakovanje, održavanje i obradu prehrambenih proizvoda opasna je po zdravlje ljudi, pokazalo je istraživanje američkih naučnika objavljeno u Žurnalu za epidemiologiju i javno zdravlje.
Ugroženi celog života
Stručnjaci strahuju jer nije poznato kakve posledice izlaganje tim supstancama može da ima tokom ključnih momenata života, od razvoja u materici pa na dalje.
Uprkos tome što postoji određena regulacija za neke od ovih hemikalija, kod ljudi koji jedu pakovanu ili tehnički obrađenu hranu postoji veća verovatnoća da tokom čitavog života budu u kontaktu s ovim supstancama. Naučnici smatraju da je izloženost materijalima u kontaktu s hranom (FCM) poprilično zabrinjavajuća. Reč je o otrovnim supstancama, poput formaldehida, tributilina (TBT), triklosana i ftalatne kiseline.
- Uprkos tome što se o uticaju nekih od ovih jedinjenja raspravlja među naučnicima, zakonodavci često štite interese proizvođača, pa potrošači ostaju, mahom u neznanju, izloženi tim hemikalijama. Pošto se većina hrane tehnički obrađuje, najverovatnije je celokupna populacija izložena - tvrde autori istraživanja, istraživači sa prestižnih britanskih univerziteta.
Bez pravih procena
Promene na ćelijskom nivou do kojih dolazi usled kontakta materijala s hranom, a pogotovo onih koji mogu da utiču na balans hormona, uopšte se ne razmatraju prilikom rutinskih toksikoloških analiza.
Naučnicima je veoma teško da nepobitno dokažu da postoji uzročno-posledična veza jer više ne postoji uzorak populacije koji nikad nije bio izložen ovim hemikalijama, a među ljudima koji su u kontaktu s njima prevelike su razlike u nivou izlaganja. Međutim, prema njihovom mišljenju, neophodno je da se sprovede neka vrsta procene ili bionadzora kako bi se otkrila potencijalna povezanost tih supstanci sa zdravstvenim problemima poput gojaznosti, dijabetesa, raka, kao i sa zagađenjem životne sredine.
Dugoročna izloženost sintetičkim hemikalijama koje se koriste za pakovanje, održavanje i obradu prehrambenih proizvoda opasna je po zdravlje ljudi, pokazalo je istraživanje američkih naučnika objavljeno u Žurnalu za epidemiologiju i javno zdravlje.
Ugroženi celog života
Stručnjaci strahuju jer nije poznato kakve posledice izlaganje tim supstancama može da ima tokom ključnih momenata života, od razvoja u materici pa na dalje.
Uprkos tome što postoji određena regulacija za neke od ovih hemikalija, kod ljudi koji jedu pakovanu ili tehnički obrađenu hranu postoji veća verovatnoća da tokom čitavog života budu u kontaktu s ovim supstancama. Naučnici smatraju da je izloženost materijalima u kontaktu s hranom (FCM) poprilično zabrinjavajuća. Reč je o otrovnim supstancama, poput formaldehida, tributilina (TBT), triklosana i ftalatne kiseline.
- Uprkos tome što se o uticaju nekih od ovih jedinjenja raspravlja među naučnicima, zakonodavci često štite interese proizvođača, pa potrošači ostaju, mahom u neznanju, izloženi tim hemikalijama. Pošto se većina hrane tehnički obrađuje, najverovatnije je celokupna populacija izložena - tvrde autori istraživanja, istraživači sa prestižnih britanskih univerziteta.
Bez pravih procena
Promene na ćelijskom nivou do kojih dolazi usled kontakta materijala s hranom, a pogotovo onih koji mogu da utiču na balans hormona, uopšte se ne razmatraju prilikom rutinskih toksikoloških analiza.
Naučnicima je veoma teško da nepobitno dokažu da postoji uzročno-posledična veza jer više ne postoji uzorak populacije koji nikad nije bio izložen ovim hemikalijama, a među ljudima koji su u kontaktu s njima prevelike su razlike u nivou izlaganja. Međutim, prema njihovom mišljenju, neophodno je da se sprovede neka vrsta procene ili bionadzora kako bi se otkrila potencijalna povezanost tih supstanci sa zdravstvenim problemima poput gojaznosti, dijabetesa, raka, kao i sa zagađenjem životne sredine.
ČINJENICE
Opasno
- staklena ambalaža
- metalna ambalaža
- plastična ambalaža
- keramička ambalaža
FCM supstance
SVUDA PRISUTNE
Materijali u kontaktu sa hranom su, kao što i samo ime govori, supstance koje dolaze u kontakt sa hranom. To mogu biti obične stvari, poput stakla, konzervi u kojima se nalaze sokovi, a takođe mogu da budu i tehničke naprave, poput mašina u fabrici hrane ili automata za kafu. Jedna od FCM supstanci je formaldehid, otrov koji izaziva rak, a koji se nalazi svuda oko nas. Formaldehid je prisutan, iako u veoma malim količinama, u plastičnim flašama koje se koriste za skladištenje soka i u posuđu napravljenom od melamina.
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega