Grupa istraživača smislila kako da masnoće u obrocima zameni proteinima bez žrtvovanja ukusa i kvaliteta

EDINBURG - Britanski naučnici rešili su nevolje miliona ljudi na planeti - napravili su tortu i sir bez masnoće.
Napravljen je protein koji savršeno imitira ukus i teksturu masnoće. To će proizvođačima hrane omogućiti da uklone masnoće koje koriste i zamene ih čistim proteinima bez žrtvovanja ukusa, ali ni kvaliteta proizvoda.

Promena karakteristika

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu i Univerziteta Heriot-Vot napravili su modifikovane belančevine koje se lako razbijaju na mikročestice i tako imitiraju ponašanje masti tokom proizvodnje.
- Utabali smo put razvoju modifikovanih proteina koji, baš zato što imitiraju masnoću, mogu da se koriste za proizvodnju ukusne a nemasne hrane. To bi moglo biti veoma važno za zdravlje velikog broja ljudi, ali i smanjiti ekstremnu gojaznost, koja je širom sveta sve češća - kaže dr Stiv Juston, vođa tima.

Zamena masnoća proteinima nije potpuno nova ideja, ali do sada je korišćena samo u proizvodnji nemasnih jogurta. U proizvodnji sireva i kolača to do sada nije postignuto jer nije bilo moguće stvoriti ukus i teksturu masnoće.

Shvatili strukturu

Proučavajući hemijsku strukturu proteina, članovi tima uspeli su da detaljno shvate kako se oni ponašaju kad se ugreju ili kad se procesuiraju na druge načine. To im je pomoglo da shvate kako da modifikuju belančevine i koriste ih kao zamenu za masnoće.

Mogućnost zamene masnoće proteinima pomoći će razvoju hrane s malo kalorija, pa čak i torti koje ne goje već pomažu u mršavljenju, što je san mnogih koji imaju problema s viškom kilograma.

Najbolje rezultate tim je postigao zamenjujući masnoće iz žumanca, ali i stvarajući gelove koji se koriste za proizvodnju kolača.

hrana-prejedanje-gojaznost-zdranje-prozdiranje.jpg
Shutter 

Zabrinjavajuće
EPIDEMIJA GOJAZNOSTI

Gojaznost je poslednjih godina u svetu dostigla zabrinjavajući nivo, a mnogi smatraju da je došlo do prave epidemije. Više od 1,4 milijarde ljudi u svetu ima višak kilograma, i to uglavnom u razvijenim zemljama i zemljama u tranziciji, dok se više od pola milijarde smatra ekstremno gojaznim. Gojaznost povećava opasnost od brojnih oboljenja, a najopasnije su srčane. Naravno, ne mnogo manje opasni su i dijabetes, hipertenzija i druge slične bolesti.