Svet se menja konstantno, i tehnologije zastarevaju velikom brzinom. Koliko je ovo opasno za neke industrije, tj. da li su u opasnosti od izumiranja?

Sajt talkmarkets prenosi listu nekih od industrija koje bi prema procenama mnogih analitičara mogle da nestanu do 2020. godine. Neke su očekivane na listi, neke baš i ne.


Papirna industrija

Najveća žrtva digitalizacije. Do 2020. neće potpuno nestati ali će biti neznatna. Tačno je da ne može potpuno nestati, zar ne?


Fiksna telefonija

Nemoguće je sresti osobu bez mobilnog telefona. Mnoge kompanije prelaze na mobilnu telefoniju, obezbeđujući svim zaposlenima smartfonove.

bioskop-zvezda.jpg
Beta 



Bioskopi

One prednosti koje je imalo gledanje filma u bioskopima, ogroman ekran i odličan zvuk, sada je moguće obezbediti i kod kuće, sa HD ekranima i najnovijim zvučnicima.
kreditne-kartice.jpg
Rojters 
rojters


Kreditne kartice

Nestali su CD-ovi, VHS, pa evo, red je i na kartice koje skoro svi nosimo u novčanicima. Odgovor su mobilna plaćanja. Smartfonovi umesto pos terminala. Iz organizacije NoPaperForms navode čekanje da aparat očita karticu, potpisivanje i druge stvari na koje smo već navikli, nepotrebnim.

televizor-tv-daljinski.jpg
Thinkstock 



Kablovska televizija

Internet menja način na koji konzumiramo video. Tamo je dostupno skoro sve, u terminu koji nama odgovara. Ako plaćamo internet, zašto bi plaćali dodatno, pitaju se pojedini analitičari.

posta-postar.jpg
Beta 
beta



Poštanska državna služba

Pored kurirskih privatnih službi, i mejla za račune i pisma, ova industrija je ozbiljno ugrožena.

brza-hrana-hamburger.jpg
Shutterstock 
shutter



Neće biti ni radnika u fast-fud lancima?!

Ovo je možda najnerealnija procena, ali sajt navodi da je mušterijama bitno da dobiju uslugu, a ako za isto vreme mogu sami da se usluže, neće im biti bitno da li preko puta pulta vide nasmejano lice. Uz pritisak u SAD-u da se ovim radnicima poveća minimalna zarada, i protesta prošle godine, ni ovim kompanijama neće biti teško da se jednom odluče na ovaj korak.

taksi.jpg
Reuters 
rojters



Standardni taksi sistemi

I taksi ćemo pozivati digitalno, pa je budućnost u ovoj oblasti na aplikacijama poput Ubera.

(srbijadanas.com)