Ako ste mislili da je ovaj izum osmišljen u XXI veku, prevarili ste se. Zavirite u čudesni trenutak rađanja revolucionarne tehnologije

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

Ovu džepnu mašinu za čitanje izumeo je admiral Bredli Fisk u ranim dvadesetim godinama XX veka, u nameri da čitav roman "ubaci" u jedan uređaj.

Malo više od 15 centimetara dugačak i pet centimetara širok, ovaj izum mogao je da sadrži preko sto hiljada kartica, očigledno dovoljno za ceo roman H. G. Velsa "Rat reči". Ovakvo skladištenje više romana u jedan uređaj preteča je neverovatnih priozvoda kakve danas upotrebljavamo.



Godine 1922, u junskom broju časopisa "Nauka i invencija" našle su se fotografije nove, interesantne naprave za čitanje i njenog autora Fiska. Iako je u članku navedeno da korišćenje ove naprave za čitanje ne utiče loše na vid, od same pomisli na čitanje celog romana uz pomoć ove minijaturnog izuma može da nas zaboli glava.

Fisk je imao uglednu karijeru u Američkoj mornarici, gde se bavio izumima poput radio sistema koji bi pomogao da se kontroliše torpedo i električnog prijemnika. On je u svojoj 62. godini otišao u penziju, ali je nastavio da radi na novim projektima poput minijaturne mašine za čitanje, mada praktičnost nije bila jača strana ovog izuma.


SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

Kako je moguće da je Stiven Hoking još uvek živ?

Kako je izgledao ekran osetljiv na dodir 1982. godine?

Praktičan i maštovit izum jedne mame

Evo kako sadržaj vašeg ekrana može biti vidljiv samo vama

Uskoro ćemo videti najveće pomračenje Sunca u proteklih 16 godina