Najnoviji implant za sluh prvi put ugrađen detetu

Najnoviji implant za sluh prvi put ugrađen detetu

Tech -
Dečak (11) nema ušnu školjku i do sada je jedino mogao da čuje pomoću zavojnice sa eksternim slušnim aparatom, koji zvuk prenosi preko kosti
BEČ - Na Opštoj bolnici u Beču AKH prvi put u svetu je jednom detetu ugrađen najnoviji implant za sluh, kod kojeg su akustični stimulatori smešteni u kosti lobanje.
Dečak (11) nema ušnu školjku i do sada je jedino mogao da čuje pomoću zavojnice sa eksternim slušnim aparatom, koji zvuk prenosi preko kosti.
Uz pomoć visoke rezolucije kompjuterske tomografije naučnici bečke Univerzitetske klinike za uho, grlo i nos, napravili su najpre 3D-model lobanje dečaka. Tako je precizno određeno mesto u blizini uha, gde je tokom jednosatne operacije ugrađen implant.
Kod dečaka su zbog urođene greške vibrirajući delovi u srednjem uhu, kao što su bubna opna, čekić, nakovanj i uzengija defektni. To je dovelo do srednjostepene gluvoće.
"Novi implant omogućuje prenos zvuka preko kosti direktno do unutrašnjeg uha. Dečak sada može da vodi sasvim normalan akustični život", objasnio je lekar Volf-Diter Baumgartner.
Ono što je posebno na novom implantu jedne austrijske firme je to što su akustični stimulatori smešteni u kost lobanje, što i operaciju čini jednostavnijom i kraćom.
Novi implant može ubuduće da se upotrebi i kod pacijenata kod kojih klasična hirurgija nije dala rezultate, ističe Baumgartener.
To važi između ostalog i za osobe sa hroničnom upalom srednjeg uha, ali i za pacijente sa jednostranom gluvoćom ili defektom uha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track