5 GIGANATA UDRUŽILA SNAGE OKO SVETSKIH IZBORA: Veštačka inteligencija sve veća pretnja
Foto: Shutterstock

pola planete ide na glasanje

5 GIGANATA UDRUŽILA SNAGE OKO SVETSKIH IZBORA: Veštačka inteligencija sve veća pretnja

Tech -

Grupa od 20 tehnoloških kompanija objavila je da su se dogovorili da rade zajedno kako bi sprečili da lažni sadržaj veštačke inteligencije na izborima širom sveta ove godine.

Brz rast generativne veštačke inteligencije (AI), koja može da kreira tekst, slike i video za nekoliko sekundi kao odgovor na zahteve, pojačao je strahove da bi nova tehnologija mogla da se koristi da utiče na velike izbore ove godine, jer više od polovine svetskih stanovništvo će izaći na izbore.

Potpisnici tehničkog sporazuma, koji je najavljen na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, uključuju kompanije koje grade generativne AI modele koji se koriste za kreiranje sadržaja, uključujući OpenAI, Microsoft i Adobe. Ostali potpisnici uključuju platforme društvenih medija koje će se suočiti sa izazovom sprečavanja štetnog sadržaja njihovi sajtovi, kao što su Meta Platforms, TikTok i mrežu X, ranije poznati kao Twitter.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

Sporazum uključuje obaveze o saradnji na razvoju alata za otkrivanje obmanjujućih slika, video i audio snimaka generisanih veštačkom inteligencijom, kreiranje kampanja za podizanje svesti javnosti za edukaciju birača o obmanjujućem sadržaju i preduzimanje mera u vezi sa takvim sadržajem na njihovim uslugama.

Tehnologija za identifikaciju sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom ili potvrdu njegovog porekla mogla bi da uključi vodeni žig ili ugrađivanje metapodataka, saopštile su kompanije.

Nije preciziran vremenski rok za ispunjavanje obaveza, kao ni kako će ih svaka kompanija primenjivati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track