ANDROID AUTO 12.0 JE SADA DOSTUPAN SVIM KORISNICIMA Velika recenzija noviteta: Šta je novo a šta nam tek sledi?
Foto: Shutterstock

informativno-zabavni sistem automobila

ANDROID AUTO 12.0 JE SADA DOSTUPAN SVIM KORISNICIMA Velika recenzija noviteta: Šta je novo a šta nam tek sledi?

Tech -

Android Auto ekosistem nastavlja svoju stalnu evoluciju sa zvaničnim izdanjem verzije 12.0.

Iako su neki možda očekivali veliku reviziju, ovo ažuriranje se fokusira na poboljšanja stabilnosti, kompatibilnosti i suptilno uvođenje funkcija koje utiru put za buduća unapređenja.

Za korisnike koji su navikli na brzi ritam ažuriranja mobilnih aplikacija, Android Auto može izgledati kao spor. Međutim, ključno je zapamtiti zamršenu prirodu softvera u vozilu. Za razliku od telefonskih aplikacija, Android Auto je u direktnoj interakciji sa informativno-zabavnim sistemom automobila, što zahteva rigorozno testiranje i verifikaciju kompatibilnosti u širokom spektru marki i modela vozila. Ovaj pedantan pristup, iako naizgled spor, obezbeđuje glatko i pouzdano korisničko iskustvo na putu.

Prateći utvrđeni obrazac ažuriranja, Google je prvo objavio beta verziju Android Auto 12.0. Ovaj beta period je pružio dragocenu platformu za prve korisnike da testiraju nove funkcije i identifikuju sve potencijalne greške. Jednom kada se ispegla putem povratnih informacija korisnika, ažuriranje se zatim prenosi na širu korisničku bazu.

Android Auto
foto: Shutterstock

POBOLJŠANJA: Pogled ispod "Haube"

Iako su neki korisnici možda žudeli za dramatičnim remontom interfejsa sa Android Auto 12.0, ažuriranje se prvenstveno fokusira na osnovna poboljšanja. Ovo ne umanjuje važnost ovih promena; stabilna i dobro funkcionišuća osnova je neophodna za pozitivno iskustvo u automobilu.

Ažuriranje donosi nekoliko poboljšanja osnovnih funkcija Android Auto-a. Stabilnost sistema je pojačana, obezbeđujući glatkiji rad i minimizirajući verovatnoću pada ili kvarova. Pored toga, kompatibilnost sa različitim modelima automobila je dodatno poboljšana, omogućavajući širem spektru vozila da se neprimetno integriše sa Android Auto platformom. Ova poboljšanja iza scene možda nisu očigledna, ali značajno doprinose pouzdanijem korisničkom iskustvu bez frustracija.

Android Auto
foto: Shutterstock

POGLED U BUDUĆNOST

Jedna značajna promena u Android Auto 12.0 je suptilna integracija Google-ovog jezika dizajna materijala. Dok interfejs konzole za automobil zadržava poznati Coolvalk dizajn, mobilna aplikacija odražava estetiku Material Iow. Ova konzistentnost na svim platformama nagoveštava dugoročnu viziju Google-a za jedinstvenije i prilagođenije iskustvo koje neprimetno prelazi između telefona i automobila.

EV-CENTRIČNA NAVIGACIJA: Karakteristika za budućnost

Iako velike promene interfejsa izostaju, Android Auto 12.0 uvodi suptilnu, ali potencijalno značajnu funkciju za vozače električnih vozila (EV): „Nabavite EV funkcije za Mape.“ Ova funkcija, kada se aktivira u okviru podešavanja, omogućava Google mapama da obezbede funkcije specifične za EV.

Android Auto
foto: Shutterstock

Nakon aktivacije, Google mape daju prioritet rutama sa nižom potrošnjom energije, što je dragocena funkcija za maksimiziranje dometa EV. Pored toga, kompatibilne stanice za punjenje su prikazane na mapi, omogućavajući vozačima da lako lociraju i planiraju svoje stanice za punjenje. Ova integracija sa funkcijama specifičnim za EV naglašava Google-ovu posvećenost pružanju usluga rastućem segmentu električnih vozila.

Android Auto
foto: Shutterstock

ZVANIČNI IZVORI JEDINO SIGURNI

Ažuriranje na Android Auto 12.0 je lako dostupno preko dva primarna kanala: Google Play prodavnice i APK Mirror-a. Korisnici mogu jednostavno da ažuriraju direktno iz Play prodavnice, obezbeđujući da dobiju zvaničnu i bezbednu verziju od Google-a.

Za one koji traže alternativni metod, APK Mirror pruža platformu za preuzimanje APK datoteke za ručnu instalaciju. Međutim, ključno je naglasiti da korisnici treba da preuzimaju APK-ove samo iz pouzdanih izvora kao što je APK Mirror, koji potvrđuje autentičnost i sigurnost datoteke. Preuzimanje iz nepouzdanih izvora predstavlja bezbednosne rizike i treba ga striktno izbegavati.

Android Auto
foto: Shutterstock

Odmeren korak napred

Iako Android Auto 12.0 možda nije revolucionarno ažuriranje, ono predstavlja odmereni korak napred u Google-ovoj viziji za povezanije i jednostavnije iskustvo u automobilu. Fokus na stabilnosti, kompatibilnosti i suptilnim uvođenju funkcija postavlja osnovu za buduća unapređenja. Integracija funkcija specifičnih za EV u Google mape je obećavajući znak Google-ove posvećenosti pružanju usluga automobilskom pejzažu koji se razvija. Kako Android Auto nastavlja da sazreva, korisnici mogu očekivati platformu koja se neprimetno integriše sa njihovim vozilima, pružajući bezbedan i zgodan način za navigaciju, komunikaciju i pristup zabavi na putu.

POGLED U NAPRED - POTENCIJALNI BUDUĆI PRAVCI

Iako zvanično izdanje Android Auto 12.0 pruža solidnu osnovu, ono takođe izaziva radoznalost o tome šta je pred ovom platformom u razvoju.

Android Auto
foto: Shutterstock

Ovde se bavimo nekim potencijalnim budućim pravcima koje bi Google mogao da istraži:

Personalizovanije iskustvo

Trenutna iteracija Android Auto-a nudi relativno statično korisničko iskustvo. Međutim, buduća ažuriranja bi mogla da uvedu personalizovaniji pristup. Zamislite Android Auto interfejs koji se prilagođava vašim željama. Na primer, sistem bi mogao da da prioritet često korišćenim aplikacijama ili da prikaže informacije relevantne za vaše predstojeće odredište.

Android Auto
foto: Shutterstock

Ovaj nivo personalizacije mogao bi se postići korišćenjem mogućnosti mašinskog učenja. Analizom ponašanja i preferencija korisnika, Android Auto bi mogao da prilagodi interfejs i funkcije individualnim potrebama. Ovo bi stvorilo intuitivnije i korisnije iskustvo koje će zadovoljiti jedinstvene navike i rutine svakog vozača.

Android Auto
foto: Shutterstock

Unapređena integracija glasovnog pomoćnika

Glasovni asistenti su postali sve važniji aspekt tehnologije u automobilu. Besprekorna integracija glasovnih pomoćnika kao što je Google Assistant sa Android Auto-om ima ogroman potencijal. Zamislite da kontrolišete različite funkcije automobila, kao što su kontrola klime ili podešavanja sedišta, koristeći jednostavne glasovne komande. Pored toga, glasovni asistenti bi mogli da iskoriste podatke o saobraćaju u realnom vremenu kako bi predložili alternativne rute ili pružili proaktivna obaveštenja o predstojećim interesantnim mestima.

Proširenje ekosistema aplikacije

Trenutno je izbor aplikacija dostupan u okviru Android Auto-a donekle ograničen. Buduće iteracije bi mogle da vide širi spektar kompatibilnih aplikacija, omogućavajući korisnicima da pristupe raznovrsnijem skupu funkcionalnosti dok su na putu. Ovo bi moglo da obuhvati aplikacije za rezervacije u restoranima, plaćanje parkinga ili čak aplikacije za praćenje fitnesa koje se integrišu sa rutinama vežbanja u kolima. Međutim, ključno je održavati ravnotežu između funkcionalnosti i ometanja vozača. Samo aplikacije kojima se može bezbedno pristupiti i sa kojima se može komunicirati tokom vožnje treba da budu integrisane u platformu.

Android Auto
foto: Shutterstock

Povezani ekosistem automobila

Budućnost tehnologije u automobilima leži u međusobno povezanim ekosistemima. Zamislite da se Android Auto neprimetno integriše sa drugim karakteristikama i funkcijama automobila. Na primer, sistem bi mogao da pristupi dijagnostici vozila kako bi prikazao upozorenja o održavanju u realnom vremenu ili predložio obližnje servisne stanice u slučaju hitnih slučajeva. Pored toga, integracija sa povezanim funkcijama automobila može omogućiti funkcije daljinske kontrole vozila, kao što su zaključavanje ili otključavanje vrata ili prethodno regulisanje temperature automobila pre putovanja.

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Balansiranje pogodnosti i fokusa

Kako se Android Auto razvija, ostaje glavna briga: bezbednost vozača. Sve uvedene nove karakteristike ili funkcionalnosti moraju biti pažljivo procenjene kako bi se osiguralo da neće odvratiti vozače od primarnog zadatka bezbednog upravljanja vozilom. Ovo može uključivati primenu elemenata dizajna koji minimiziraju vizuelni nered ili korišćenje glasovnih interakcija kako bi se smanjila potreba da vozači skreću pogled sa puta.

Android Auto
foto: Shutterstock

ZAKLJUČAK: Kontinuirano putovanje

Izdavanje Android Auto 12.0 označava značajnu prekretnicu, ali je samo odskočna daska na kontinuiranom putu inovacija. Kako tehnologija napreduje i potrebe korisnika evoluiraju, možemo očekivati da će Android Auto postati sofisticiranija i integrisanija platforma. Fokusirajući se na personalizaciju, integraciju glasovnog pomoćnika, širi ekosistem aplikacija, povezane funkcije automobila i davanje prioriteta bezbednosti, Google može da transformiše Android Auto u vrhunskog pratioca u automobilu, obezbeđujući bezbedno, praktično i prijatno iskustvo vožnje, zaključuje sajt Gizchina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track