NVIDIA DOMINIRA TRŽIŠTEM GRAFIČKIH KARTI: Zbrisala rivala i dovela njegov udeo na nulu!
Foto: Shutterstock

Gigant "procvetao"

NVIDIA DOMINIRA TRŽIŠTEM GRAFIČKIH KARTI: Zbrisala rivala i dovela njegov udeo na nulu!

Tech -

Nvidia sada drži ogromnih 88% tržišta gejming grafičkih karti, dok je Intelov udeo efektivno pao na 0%!

Istraživanje pokazuje da gotovo niko ne kupuje Intel grafičke kartice, dok Nvidia dominira tržištem. Prema najnovijim podacima, tržišni udeo Intelovih gejming grafičkih karti za ugradnju u PC računare (AIB) je praktično pao na 0%. Istovremeno, Nvidia je povećala svoj tržišni udeo na ogromnih 88% u istom sektoru.

grafičke kartice, NVIDIA, Kompjuter, GPU, VRAM
foto: Shutterstock

Uprkos svojim velikim naporima, Intel se do sada mučio da napravi iole značajan prodor na GPU tržištu. Trenutno nijedan njegov model grafičke karte se ne nalazi u preporuci iole isplativih rešenja u pogledu cene/performanse iole ozbiljnijeg medija koji se bavi tematikom konfigurisanja i sklapanja gejming PC stanica. To samo govori koliki je zapravo Intelov pad na ovom tržištu gde vlada oštra konkurentska borba i kojim dominiraju AMD i posebno Nvidia sa svojim GeForce RTX modelima.

Najnoviji podaci posebno poražavajući za Intel, jer je u isto vreme 2023. godine kompanija imala 4% tržišnog udela na AIB GPU delu i očekivalo se da krene u osvajanje tržišta, ali sada od toga nema ništa, snovi su bukvalno raspršeni Nvidia dominacijom.

Intel
foto: Rojters

AIB GPU je zapravo zasebna grafička karta prevashodno za gejming i kreativni radi koje s ekoriste prilikom sastavljanja desktop PC računara, umesto da budu integrisani u CPU. Zbog toga su proizvođači grafičkih karti kao što su Asus, Gigabyte i MSI poznati kao AIB partneri ili partneri za PC komponente.

Tržišni udeo prema Jon Peddie Research

Najnovije brojke dolaze od Jon Peddie Research (JPR), koji prati prodaju kompjuterskih komponenti i grafičkih karti na globalnom svetskom tržištu. Ove brojke uzimaju u obzir sve diskretne AIB proizvode, ne samo gejming grafičke karte. Prema podacima JPR-a, Intelov udeo na tržištu pao je sa 4% na samo 1% krajem 2023. godine, a na efektivnih 0% u prvom kvartalu 2024. godine.

NVIDIA
foto: Printscreen

AMD zadržava stabilnost na ovom tržištu

U međuvremenu, AMD-ov udeo na GPU tržištu ostao je stabilan na 12% godišnje, sa skokom na 19% u međuvremenu. To ne znači da AMD prodaje isti broj GPU-ova. JPR beleži da su AMD-ove isporuke grafičkih kartica porasle za 39% godišnje, dok je Nvidia porasla za 45.6% u istom periodu.

Podaci najnovije Steam ankete kada je reč o grafičkim kartama koje koriste gejmeri pokazuju veliko prisustvo Intel GPU modela na listi “svih video karti”, ali treba imati na umu da su svi prikazani modeli zapravo iz grupe integrisanih grafičkih jezgara ugrađenih u CPU čip. Nijedna od njih nije iz grupe zasebnih grafičkih karti, kao što je na primer, Intel Arc A770.

Budućnost Intelovih grafičkih kartica

Nije iznenađujuće što Intelov udeo na GPU tržištu opada. Alchemist Arc proizvodi kompanije su sada skoro dve godine stari i otkrili smo da su u početku patili od brojnih problema sa drajverima i kompatibilnošću tokom testiranja.

Intel, procesor, Kompjuteri
foto: Shutterstock

Podrška za drajvere se značajno poboljšala od tada, ali očigledno to još uvek nije bilo dovoljno da bi te prve generacije kartica napravile značajniji uspeh i prodor na ovom probirljivom delu PC tržišta. Umesto toga, Intel polaže nade u svoju predstojeću Battlemage GPU arhitekturu, koja se očekuje da ponudi značajniji skok na polju performansi.

Prvi uvid u Intel Battlemage GPU arhitekturu dobili smo u novom MSI Claw 8 AI+, koji koristi novi Intel Lunar Lake čip, a oba proizvoda su otkrivena na Computex 2024 sajmu. Bez sumnje Intel očekuje veliki izazov na GPU tržištu, a samo vreme i korisnici će potvrditi hoće li napraviti pažnje iole vredan uspeh ili će jednostavno propasti sa naporima u ovom delu zahtevnog PC tržišta.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track