FIREFOX UVODI PROMENE KOJE VAM SE NEĆE SVIDETI: Zaboravite na PRIVATNOST, korisnici ostaju bez omiljene opcije - evo šta se menja
Foto: Shutterstock

dugo su odolevali

FIREFOX UVODI PROMENE KOJE VAM SE NEĆE SVIDETI: Zaboravite na PRIVATNOST, korisnici ostaju bez omiljene opcije - evo šta se menja

Tech -

Internet je opsežan i moćan alat. Tokom nekoliko decenija, internet je promenio način na koji radimo, igramo se i međusobno komuniciramo. Veb pregledač vodi vas bilo gde na internetu. Pregledač preuzima podatke sa drugih delova interneta i prikazuje ih na radnoj površini desktop ili mobilnog uređaja.

Koliko su internet pretraživači bezbedni
Koliko su internet pretraživači bezbednifoto: Shutterstock

Mozilla je nedavno objavila najnoviju verziju svog pregledača, Firefox 127, koja je izazvala burne reakcije među korisnicima. Iako su uvedena neka poboljšanja u privatnosti, brojni korisnici su izrazili nezadovoljstvo zbog promena koje smatraju štetnim.

Firefox je dugo važio za pregledač koji se zalaže za privatnost korisnika, ali najnovije izmene dovode to u pitanje. Jedna od najkontroverznijih promena je uklanjanje mogućnosti kombinovanja normalnih i privatnih prozora na jednoj traci zadataka. Ovo je izazvalo lavinu kritika na online forumima, zbog čega je Mozilla obećala da će vratiti ovu opciju kao mogućnost koja se može uključiti.

Nove promene Fajerfoxa
Nove promene Fajerfoxafoto: Shutterstock

Korisnici Firefox-a na iOS-u takođe su nezadovoljni jer zatvaranje glavnog prozora automatski zatvara sve tabove u privatnom prozoru. Takođe, opcija da se Firefox automatski otvara u privatnom modu je uklonjena.

Pozitivne promene

Pregledač sada automatski unapređuje audio, video i slike sa HTTP na HTTPS, što osigurava da se sav sadržaj učitava preko enkriptovanih veza. Firefox takođe maskira CPU arhitekturu korisnika 32-bitnog x86 Linux-a kao x86_64 u User-Agent stringu, što pomaže u smanjenju mogućnosti praćenja korisnika na različitim sajtovima. Ispravljene su i brojne sigurnosne ranjivosti.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:56

EVO KAKO DA PREPOZNATE INTERNET PREVARANTE! Stučnjak: Svaka lažna ponuda koja se nudi građanima obavezno sadrži OVAJ element

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track