LOZINKE KOJE SE NAJLAKŠE HAKUJU: Stručnjaci oktrili da se većina lozinki probija za manje od sat, a MNOGE SAMO ZA 1 MINUT
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

LOZINKE KOJE SE NAJLAKŠE HAKUJU: Stručnjaci oktrili da se većina lozinki probija za manje od sat, a MNOGE SAMO ZA 1 MINUT

Tech -

Nedavna studija kompanije "Kaspersky" otkrila je da su lozinke većine korisnika veoma ranjive, pri čemu se mnoge mogu provaliti za manje od jednog minuta. Julija Novikova, iz kompanije "Kaspersky" istakla je da samo dve od deset lozinki pružaju dovoljnu sigurnost, dok se ostatak može provaliti za sat vremena ili manje.

Sajber kriminalci koriste jeftine alate dostupne na mračnom vebu i Telegram kanalima. Ovi paketi, koji koštaju oko 80 evra nedeljno, uključuju programe i podatke potrebne za hakovanje. Novikova upozorava da 40% sajber napada započinje kompromitovanim nalozima, što često vodi do otmice podataka i iznuda.

Facebook, Password
foto: Profimedia

Studija pokazuje da je 45% lozinki provaljeno za manje od minuta, dok je dodatnih 14% provaljeno za manje od sat vremena. Većina lozinki koristi jednostavne reči ili fraze koje su lako ranjive, čak i kada su modifikovane brojevima ili posebnim znakovima, piše El Pais.

Rešenja za zaštitu lozinki

Stručnjaci preporučuju upotrebu menadžera lozinki koji mogu generisati i čuvati jake lozinke. Takođe se savetuje korišćenje različitih lozinki za različite servise, upotreba neobičnih reči i izbegavanje ličnih podataka u lozinkama.

Facebook, Password
foto: Profimedia

Rafael Konde del Pozo iz kompanije "Softtek" naglašava važnost zaštite mobilnih uređaja, koji su česta meta napada. On preporučuje korišćenje naprednih biometrijskih autentifikacionih sistema i alata veštačke inteligencije za prepoznavanje neobičnih aktivnosti i enkripciju podataka.

Ugroženost mobilnih uređaja

Mobilni uređaji su često meta sajber kriminalaca, koji koriste phishing kampanje za instalaciju zlonamernih aplikacija. Ove aplikacije, često maskirane kao legitimne, mogu zatražiti široka dopuštenja i tajno pretraživati uređaj kako bi prikupile podatke.

Mobilni Telefon, Sigurnost, Password, Lozinka
foto: Shutterstock

Korisnici se savetuju da koriste jake lozinke, dvostruku autentifikaciju i prijavljuju sumnjive aktivnosti. Nedavna ranjivost na TikTok-u, koja je pogodila naloge medija i poznatih ličnosti, naglašava potrebu za pažljivom zaštitom digitalnih naloga.

(Kurir.rs/Telegraf/J.M.)

Bonus video:

03:00

OVIM KODOM MOŽETE PROVERITI DA LI PPRATE VAŠ TELEFON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track