VAŽNO UPOZORENJE! Novi malver krade podatke sa kreditnih kartica na sajtovima prilikom ONLAJN KUPOVINE: Zaštitite račun od HAKERA
Foto: Shutterstock/SFIO CRACHO

oprezno

VAŽNO UPOZORENJE! Novi malver krade podatke sa kreditnih kartica na sajtovima prilikom ONLAJN KUPOVINE: Zaštitite račun od HAKERA

Tech -

„Web skimmer“ kao što je Caesar Cipher Skimmer, je vrsta malvera koji se ubacuje na sajtove za e-trgovinu sa ciljem da ukrade informacije o plaćanju.

platna kartica, kartica
foto: Profimedia

„Iako nije neuobičajeno da se malver sa jednog CMS-a reciklira i koristi na drugom (na primer, MageCart malver koji je nastao na Magento kasnije je korišćen u WordPress/WooCommerce okruženjima), prilično je interesantno videti ovaj novi skimer primenjen na sve ove različite platforme odjednom“, kažu analitičari kompanije Sucuri koji su i upozorili su na nove napade.

Napad podrazumeva modifikaciju PHP fajla za naplatu povezanog sa WooCommerce dodatkom za WordPress („form-checkout.php“) a sa ciljem krađe informacija o kreditnoj kartici.

onlajn kupovina, Nova godina, pokloni
foto: Profiemdia

Pretpostavlja se da su svi veb sajtovi prethodno kompromitovani na druge načine da bi se postavila PHP skripta koja nosi nazive „style.css“ i „css.php“ u pokušaju da se izbegne otkrivanje.

Ove skripte su dizajnirane da učitaju JavaScript kod koji se povezuje sa serverom da bi preuzeo malver.

„Skripta šalje URL trenutnih veb stranica, što omogućava napadačima da pošalju prilagođene odgovore za svaki zaraženi sajt“, objasnio je istraživač Ben Martin.

hakeri, dark veb, kartica, kreditna kartica, Čikago
foto: Shutterstock

Neke verzije skripte imaju komentare napisane na ruskom, što ukazuje na moguće poreklo napadača.

Form-checkout.php fajl u WooCommerceu nije jedini metod koji se koristi za primenu skimera, jer je primećeno da napadači takođe zloupotrebljavaju legitimni dodatak WPCode da bi ga ubacili u bazu podataka veb sajta.

Na veb sajtovima koji koriste Magento, JavaScript kod se ubacuje u tabele baze podataka kao što je core_config_data. Trenutno nije poznato kako se to postiže na OpenCart sajtovima.

Ipak, zbog svoje zastupljenosti, WordPress i njegov veliki ekosistem dodataka su primarna meta za sajber kriminalce.

banka, račun, kartica
foto: Shuterstock

Preporučuje se da vlasnici sajtova ažuriraju CMS softver i dodatke, vode računa o lozinkima i povremeno proveravaju eventualno prisustvo sumnjivih administratorskih naloga.

(Kurir.rs/Informacija/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track