OZLOGLAŠENA GRUPA NAPALA HRVATE! Napravili haos u bolnici, tražili otkup, a optužbe pominju i Rusiju!
Foto: Profimedia

hakerski napad

OZLOGLAŠENA GRUPA NAPALA HRVATE! Napravili haos u bolnici, tražili otkup, a optužbe pominju i Rusiju!

Tech -

Poslednjih dana hrvatske institucije i kompanije nalaze se na meti hakera, a među njima je i ozloglašena grupa LockBit.

Prošle nedelje, KBC Zagreb je pretrpeo hakerski napad iza kojeg stoji ozloglašena hakerska grupacija LockBit.

LockBit je na svom blogu objavio da zaista stoji iza napada na ustanovu, a ovo je potvrdila i kompanija HackManac – organizacija koja upravlja najvećim svetskim skladištem proverenih i uspešnih sajber napada.

Hakerski napad na KBC Zagreb desio s eu noći između 25. i 26. juna, a napadači su navodno tražili ransomware otkupninu, mada se radi o nezvaničnoj informaciji i nije poznato koliku sumu su napadači zahtevali.

LockBit predstavlja jednu od najozloglašenijih hakerskih grupa na svetu, izuzetno su aktivni i odgovorni su za brojne uspešne napade širom sveta.

Ova hakerska grupa je aktivna od 2019. godine, a njihova specijalnost je korišćenje LockBit ransomwarea. Pomoću ovog softvera, podaci napadnutog sistema se šifriraju i postaju nedostupni vlasniku, nakon čega hakeri traže otkup.

BitLock hakeri su bili odgovorni za trećinu svih svetskih hakerskih napada tokom prošle godine, a ovi napadi su doveli do milijardi u gubicima za kompanije i organizacije koje su bile na meti.

Na meti su bili različiti sektori, uključujući zdravstvo, obrazovanje, vlade, škole, bolnice i privatne kompanije.

Svojevremeno su na dark vebu istakli da ne daju podršku nijednoj vladi niti su zvanično pripisani nekoj nacionalnoj grupi. "Nalazimo se u Holandiji, potpuno smo apolitični i zainteresovani smo samo za novac", napisali su svojevremeno na svojoj stranici koja više nije dostupna. Amerikanci tvrde da je središte hakerske grupacije u Rusiji i da su samo preko ransomware otkupnina navodno prikupili 500 miliona dolara.

Stručnjaci za sajber bezbednost navode da se LockBit od drugih hakerskih grupa izdvaja svojom disciplinom i profesionalnošću. Za razliku od drugih, retko su se hvalili svojim aktivnostima, redovno ažuriraju svoj zlonamerni softver i tehnologije šifrovanja i zbog toga ih je često veoma teško otkriti.

Vođa LockBita koristiinternet nadimak LockBitSupp, a navodno nije tehnički potkovan haker, a najverovatnije ima znanje u vođenju posla i rukovanju novcem, dok hakersku grupu vodi kao da je u pitanju legitimni posao.

Metode koje LockBit koristi za napade uključuju phishing, korišćenje ranjivosti u softveru i socijalni inženjering za infiltriranje u mreže žrtava. Nakon toga se podaci šifriraju i traži se otkupnina kako bi se zarobljeni podaci oslobodili.

Kurir.rs/b92

Bonus video:

01:27

SVE ŠTO SE KAČI NA MREŽU, OSTAVLJA TRAG KOJI SE KASNIJE ANALIZIRA Stručnjak za sajber bezbednosti: Ovo je bila KLJUČNA stvar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track