DA LI JE OVO BUDUĆNOST DIGATLNOG SVETA? Virus uz pomoć veštačke inteligencije ŠALJE MEJLOVE, na koje će VEĆINA KORISNIKA KLIKNUTI
Foto: Shutterstock

uzima maha

DA LI JE OVO BUDUĆNOST DIGATLNOG SVETA? Virus uz pomoć veštačke inteligencije ŠALJE MEJLOVE, na koje će VEĆINA KORISNIKA KLIKNUTI

Tech -

Stručnjaci iz SAD i Švajcarske sproveli su eksperiment gde su stvorili računarsku datoteku, virus, koji može da iskoristi snagu ChatGPT-a kako bi se proširio mejlom i zarazio druge računare.

žena, Računar, Poruke, Mejl, Lap Top
foto: Profimedia

Naime, virus iskorišćava ChatGPT za stvaranje mejla koji zvuči kao da ga je napisao čovek. Potom se virus "dodaje" u mejl u obliku zaražene datoteke, odnosno kao "attachment", i zatim se šalje.

Istraživači su takav način širenja nazvali "sintetički rak", a ono što posebno zabrinjava je što ga nisu uočili antivirus programi. Kad jednom uđe na ciljani računar, virus otvara Outlook i počinje da piše kontekstualno relevantne odgovore na mejlove.

Chat GPT, Veštačka Inteligencija, ChatGPT
foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju kako je ovo samo mali uvid u ono što generativna AI može i kako se, čak i bez nekog posebnog znanja, može iskoristiti za zlonamerne napade.

U jednoj od poruka koju je virus odabrao, poslao je čestitku za rođendan i zaraženu datoteku koju je preimenovao u listu pesama za rođendansku zabavu. Većina korisnika bi bez imalo razmišljanja kliknula na ovo, i zarazila svoj uređaj.

(Kurir.rs/B92/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track