ZABRANJUJU OVE UREĐAJE! Microsoft radnicima u Kini poklanja najnoviji iPhone, a razlog je novo, pomalo drastično pravilo!
Foto: Shutterstock

nove mere

ZABRANJUJU OVE UREĐAJE! Microsoft radnicima u Kini poklanja najnoviji iPhone, a razlog je novo, pomalo drastično pravilo!

Tech -

Korporacija Microsoft je rekla zaposlenima u Kini da će od septembra moći da koriste samo iPhone za posao, efektivno odsecajući Android uređaje sa radnog mesta.

Američka kompanija će uskoro zahtevati od zaposlenih koji se tamo nalaze da koriste uređaje kompanije Apple Inc. za proveru identiteta prilikom prijavljivanja. Ova mera, deo napora cele kompanije da se Microsoft proizvodi i usluge ojačaju od hakera, uticaće na stotine radnika širom kineskog kontinenta i ima za cilj da obezbedi da svo osoblje koristi menadžer lozinki Microsoft Authenticator i aplikaciju Identity Pass.

Apple, Windows, Microsoft
foto: Shutterstock

Microsoft je odlučio da blokira pristup tim uređajima svojim korporativnim resursima jer ne mogu da se povežu sa Google-ovim mobilnim uslugama u zemlji, navodi se u poruci. Pošto Google Play nije dostupan u Kini, to ostavlja Apple-ovu prodavnicu aplikacija kao jedino mesto gde zaposleni u Kini mogu da preuzmu ove obavezne bezbednosne aplikacije.

Kompanija je pojačala bezbednost širom sveta nakon što je imala ponovljene napade od strane hakera koje sponzoriše država, pri čemu je proboj povezan sa Rusijom otkriven u januaru koji je uticao na desetine vladinih agencija SAD, uključujući Stejt department. Nakon što je izdržala značajan pritisak i kritike domaćih zakonodavaca da poboljšaju svoj učinak, kompanija je prošlog novembra pokrenula napore cele kompanije pod nazivom Inicijativa za bezbednu budućnost.

Ovaj potez takođe naglašava fragmentiranu prirodu prodavnica Android aplikacija u Kini i sve veće razlike između kineskih i stranih mobilnih ekosistema. Pošto Google-ove mobilne usluge nisu dostupne u Kini, lokalni proizvođači pametnih telefona kao što su Huawei Technologies Co. i Xiaomi Corp. umesto toga koriste sopstvene platforme.

Kina, SAD, zastava Kine, zastava SAD, zastava Amerike, Kina Amerika, Amerika Kina, Kina SAD, SAD Kina
foto: Shutterstock

Svom osoblju koje koristi Android telefone - uključujući uređaje koje proizvodi Huawei ili Xaomi - biće obezbeđen iPhone 15, kao jednokratna kupovina, navodi se u dopisu. Kompanija će učiniti iPhone dostupnim za preuzimanje u različitim centrima širom Kine, uključujući Hong Kong, gde su Google-ove usluge dostupne. Zaposleni i dalje mogu da koriste Android telefone za ličnu upotrebu.

„Zbog nedostupnosti Google Mobile Services u ovom regionu, želimo da ponudimo zaposlenima sredstva za pristup ovim potrebnim aplikacijama, kao što je iOS uređaj“, rekao je portparol Microsofta u saopštenju poslatom e-poštom.

Microsoft
foto: Shutterstock

Potez Microsofta bi ponovo mogao da skrene pažnju na situaciju iPhone-a u Kini - osetljivo pitanje u vreme kada su Peking i Washington zaključani u geopolitičkom sukobu. Od 2023. godine, sve više firmi i agencija koje podržava kineska vlada naređuje osoblju da prestane da donosi strane uređaje na posao, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost. A u maju je Wall Street Journal izvestio da je Microsoft ponudio da preseli između 700 i 800 zaposlenih u Kini koji rade na veštačkoj inteligenciji, ključnoj strateškoj tehnologiji i za SAD i za Kinu.

Microsoft inicijativa za bezbednu budućnost, skraćeno poznata kao SFI, predstavlja njen najambiciozniji bezbednosni remont u poslednje dve decenije. Između ostalih koraka, Microsoft je rekao da će koristiti veštačku inteligenciju i druge metode da bi se brže pomerio u rešavanju ranjivosti u oblaku, otežao hakerima krađu akreditiva i automatski primenio višefaktorsku autentifikaciju za zaposlene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track