KORISNICI DOŽIVELI ŠOK: Sve što su pitali ChatGPT aplikaciju mogao je da pročitao bilo ko?!
Foto: Shutterstock

privatnost na izvolite

KORISNICI DOŽIVELI ŠOK: Sve što su pitali ChatGPT aplikaciju mogao je da pročitao bilo ko?!

Tech -

Pre nekoliko nedelja, uz veliku pompu, najavljena je nova aplikacija ChatGPT za macOS računare koja je omogućila korisnicima da postavljaju pitanja direktno, umesto preko veba.

„ChatGPT se neprimetno integriše sa načinom na koji radite, pišete i kreirate“, hvalio se tada OpenAI.

Chat GPT, Veštačka Inteligencija, ChatGPT
foto: Shutterstock

Međutim, softverski inženjer Pedro Hose Pereira Vieito objavio na Threadsu da je pametni softver ChatGPT-a radio nešto prilično glupo - čuvao korisnička ćaskanja sa ChatGPT za Mac u otvorenom tekstu na njihovim računarima.

To znači da je svako ko je neovlašćeno koristio vaš računar - bilo da se radi o hakeru koji je to mogao da uradi daljinski, ljubomornom partneru ili kolegi u kancelariji, mogao lako da pročita vaše razgovore sa ChatGPT-om i podatke povezane sa njima.

Kao što je Pereira Vieito opisao, OpenAI aplikacija nije bila zaštićena i čuvala je sve razgovore, nešifrovane, u folderu kome su mogli pristupiti bilo koji drugi pokrenuti procesi (uključujući malver) na računaru.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

„MacOS je blokirao pristup svim privatnim podacima korisnika od macOS Mojave 10.14 (pre 6 godina!). Svaka aplikacija koja pristupa privatnim korisničkim podacima (kalendar, kontakti, pošta, fotografije, bilo koje zaštićeno okruženje aplikacije treće strane, itd.) sada zahteva eksplicitnu dozvolu korisnika“, objasnio je Pereira Vieito. „OpenAI je odlučio da isključi sandbox i sačuva razgovore u običnom tekstu na nezaštićenom mestu, onemogućavajući sve ove ugrađene odbrane.“

Ova greška je sada ispravljena. Nakon što je The Verge kontaktirao OpenAI u vezi sa problemom na koji je upozirio Pereira Vieito, objavljena je nova verzija aplikacije ChatGPT macOS, koja šifruje razgovore.

Ali incident je podsetnik da trenutno vlada mentalitet „zlatne groznice“ kada je u pitanju veštačka inteligencija. Kompanije žure sa razvojem veštačke inteligencije, očajnički želeći da budu ispred konkurenata. To neizbežno može dovesti do toga da se manje vodi računa o bezbednosti i privatnosti.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track