MICROSOFT ODUSTAJE OD KONTROLE OPENAI! Povukli ručnu: Ne verujemo da smo sada neophodni
Foto: Reuters

Iznenađujuć potez giganta

MICROSOFT ODUSTAJE OD KONTROLE OPENAI! Povukli ručnu: Ne verujemo da smo sada neophodni

Tech -

Microsoft je napustio mesto posmatrača u odboru OpenAI koji je izazvao regulatornu kontrolu sa obe strane Atlantika, rekavši da to nije neophodno nakon što se upravljanje AI start-upom značajno poboljšalo u poslednjih osam meseci.

Microsoft je u novembru prošle godine zauzeo poziciju posmatrača bez glasanja u OpenAI-ovom odboru nakon što je izvršni direktor OpenAI Sem Altman vratio uzde kompanije, koja upravlja generativnim AI chatbotom ChatGPT.

Sam Altman
foto: Shutterstock

Učešće je značilo da može prisustvovati sastancima odbora OpenAI-a i pristupiti poverljivim informacijama, ali nije nosilo pravo glasa o pitanjima uključujuć izbor direktora.

Mesto posmatrača i Microsoft investicija od više od 10 milijardi dolara u OpenAI izazvali su nelagodu među antimonopolskim nadzornicima u Evropi, Britaniji i SAD zbog toga koliko kontrole ima nad OpenAI.

Microsoft je naveo nova partnerstva, inovacije i rastuću bazu klijenata OpenAI-a od Altmanovog povratka u startup zbog odustajanja od svog mesta posmatrača.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

„Tokom proteklih osam meseci bili smo svedoci značajnog napretka novoformiranog odbora i sigurni smo u pravac kompanije. S obzirom na sve ovo, više ne verujemo da je naša ograničena uloga posmatrača neophodna“, navodi se u pismu OpenAI.

Antimonopolska regulatorna tela EU prošlog meseca su saopštila da partnerstvo neće biti podvrgnuto pravilima o spajanju bloka jer Microsoft ne kontroliše OpenAI, ali će umesto toga tražiti stavove trećih strana o klauzulama o ekskluzivnosti u sporazumu.

Nasuprot tome, britanski i američki antimonopolski nadzornici i dalje imaju zabrinutost, kao i pitanja o uticaju Microsofta na OpenAI i nezavisnosti ovog drugog.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

Microsoft i OpenAI se sve više takmiče u prodaji AI tehnologije poslovnim klijentima, sa ciljem da generišu prihod i pokažu svoju nezavisnost regulatorima kako bi se pozabavili antimonopolskim problemima.

Pored toga, Microsoft proširuje svoju ponudu veštačke inteligencije na Azure platformi i angažovao je izvršnog direktora Inflection-a da predvodi odeljenje za veštačku inteligenciju za potrošače, što se široko tumači kao pokušaj diverzifikacije izvan OpenAI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track