STARI DISLIKE SE VRAĆA? Čuveno "ne sviđa mi se" dugme bi moglo opet da oživi
Foto: Shutterstock

nova funkcija

STARI DISLIKE SE VRAĆA? Čuveno "ne sviđa mi se" dugme bi moglo opet da oživi

Tech -

X mreža Elona Muska, (bivši Twitter), vraća dislike ("ne sviđa mi se") funkciju koja će se koristiti za rezultate u rangiranju odgovora.

Iako kompanija još uvek nije zvanično objavila svoje planove, novija otkrića ukazuju na to da funkcija zapravo liči na staro dislike dugme koje je sklonjeno sa dosta platformi zbog zloupotrebe. Reference koda koje se nalaze u aplikaciji X za iOS sada pokazuju dugme koje se pojavljuje kao ikona slomljenog srca pored X-ovog dugmeta Like (sviđa mi se) u obliku srca.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Twitter je testirao dislike dugme 2021. godine, uoči akvizicije Elona Muska. Međutim, u vreme prvobitnog eksperimenta, Twitter je testirao dugme u svim objavama. Najnoviji testovi pokazuju da X samo razmišlja o tome da dozvoli dislike samo kao brz odgovor, kako bi pomogao u rangiranju kako bi se bolji odgovori prikazivali na vrhu thread-a dok se odgovori sa manje lajkova pomeraju niže. To bi moglo sprečiti korisnike da objavljuju sadržaj dizajniran posebno da naljute ljude i pokušavaju da generišu dislike kao oblik angažovanja.

Ranije ovog meseca, inženjer Aaron Perris pronašao je referencu u X-ovoj iOS aplikaciji koje su upućivale na dislike funkciju za koju se čini da je u razvoju. Sada je pronašao dodatne slikovne datoteke u iOS aplikaciji koje ukazuju da bi dugme moglo biti stilizovano kao slomljeno srce, kao i direktnije reference na samu funkciju.

Na screenshotovima koji su podeljeni na X-u, Perris je otkrio da X-ova aplikacija sada uključuje nekoliko novododatih referenci koje se odnose na dislike funkciju, kao i nizove teksta koji traže od korisnika da potvrde isti.

S obzirom na formulaciju koja upućuje na "objave", a ne samo na "odgovore", nije jasno da li X sada razmišlja o uvođenju ove funkcije na sve objave na platformi ili samo na odgovore.

Drugi korisnik na X-u, takođe je podelio video snimak dislike dugmeta u akciji, uključujući i onaj gde je od korisnika traženo da stisnu dislike kao njihov odgovor na objavu. Korisnik koji je omogućio dislike dugme pomoću funkcije, dodatno je primetio da je dugme za sada bilo dostupno samo u odgovorima, ali nisu bili sigurni da li će se to kasnije promeniti.

Dislike dugme takođe je navodno primećeno na X nalogu zaposlenog koji je podelio video demo novog načina za proširenje odgovora. Taj post je brzo obrisan i ponovo objavljen bez pomenutog dugmeta.

Imajući u vidu sve veći broj viđenih primera, čini se verovatnim da je u toku više javnih testova sa dislike opcijom.

Ovo nije jedina promena koju je X napravio u svom sistemu „lajkova“ pod Muskovim vlasništvom. U skorije vreme, X je počeo da sakriva lajkove od javnosti, omogućavajući ljudima, kako je Musk rekao, da vole „oštriji“ sadržaj i štite svoj imidž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track