DASVIDANIJA, AMERIKA! Kaspersky zatvara kancelarije u SAD, zabrana je bila poslednja kap
Foto: Shutterstock

POLITIKA I POSAO U ISTOM KOŠU

DASVIDANIJA, AMERIKA! Kaspersky zatvara kancelarije u SAD, zabrana je bila poslednja kap

Tech -

Ruski proizvođač antivirusnog softvera Kaspersky saopštio je da napušta američko tržište mesec dana nakon što je Ministarstvo trgovine SAD objavilo zabranu prodaje softvera ruske kompanije u zemlji navodeći kao razlog „neprihvatljive rizike za nacionalnu bezbednost“.

Vest o tome prva je objavila novinarka Kim Zeter na svom blogu Zero Day. Njeni izvori su rekli da je Kaspersky obavestio zaposlene o zatvaranju i predstojećim otpuštanjima.

Kaspersky
foto: Shutterstock

Kompanija će prekinuti svoje poslovanje u SAD 20. jula 2024., istog dana kada zabrana stupi na snagu. Takođe se očekuje da će Kaspersky otpustiti oko 50 zaposlenih u SAD koji će dobiti otpremninu.

„Kompanija je pažljivo ispitala i procenila uticaj američkih zahteva i donela ovu tužnu i tešku odluku jer poslovne prilike u zemlji više nisu održive“, navodi se u saopštenju kompanije.

Krajem juna 2024. Ministarstvo trgovine SAD je objavilo da je donelo odluku o zabrani nakon, kako je rečeno, „izuzetno temeljne istrage“. Kompanija je takođe dodata na listu zabranjenih entiteta, što sprečava američka preduzeća da posluju sa njom.

Kaspersky
foto: Shutterstock

Trenutno nije poznato šta je otkriveno tokom istrage, ali je rečeno da bi nastavak poslovanja kompanije u SAD mogao da posluži kao kanal za ofanzivne sajber aktivnosti Kremlja.

Američki korisnici softvera kompanije Kaspersky pozvani su da pronađu alternativna rešenja pre 29. septembra, jer se posle tog datuma očekuje da kompanija prestane da isporučuje ažuriranja softvera. Ipak, zvaničnici kažu da pojedinci i preduzeća koji žele da nastave da koriste postojeće Kaspersky proizvode neće biti kažnjeni, ali napominju da će njihovi sistemi u tom slučaju biti izloženi riziku.

O mogućoj zabrani Kaspersky je prvobitno obavešten prošlog oktobra, kako bi kompanija imala vremena i priliku da iznese svoje argumente za nastavak poslovanja u SAD.

Kaspersky
foto: Shutterstock

Kaspersky je odbacio optužbe, navodeći da se ne bavi aktivnostima koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost SAD i da je odluka doneta na osnovu „sadašnje geopolitičke klime i teorijskih zabrinutosti“, a ne na osnovu sveobuhvatne procene njenih proizvoda i usluga. Šta više, Kaspersky je „dao značajan doprinos svojim izveštavanjem i zaštitom od raznih aktera pretnji koji su ciljali američke interese i saveznike“, rekla je kompanija ranije.

Kaspersky je u to vreme takođe obećao da će „iskoristiti sve legalno dostupne opcije“ kako bi nastavio svoje poslovanje u Americi, ali u ovom trenutku, nakon jučerašnjeg saopštenja, se čini malo verovatnim da će kompanija pokrenuti pravni postupak.

Kaspersky
foto: Shutterstock

Kaspersky je u svom saopštenju naglasio da njihov ključni prioritet ostaje isti - zaštita klijenata u bilo kojoj zemlji od sajber pretnji.

Kaspersky je osnovan 1997. godine, a svoj softver je američkim kupcima počeo da prodaje 2005. godine.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track