EU KAŽNJAVA MUSKA, I TO ŽESTOKO! Tvrde da je X prekršio propise, ovo su sankcije koje mogu da pretrpe
Foto: AP / John Raoux

udarac po džepu

EU KAŽNJAVA MUSKA, I TO ŽESTOKO! Tvrde da je X prekršio propise, ovo su sankcije koje mogu da pretrpe

Tech -

Evropska komisija je u petak zvanično rekla da veruje da je X (bivši Twitter) prekršio tehnološke propise EU i da bi mogao da se suoči sa kaznom do 6% svog globalnog godišnjeg prometa.

To je usledilo nakon istrage pokrenute prošlog decembra, a preliminarni nalazi Evropske komisije su da X krši članove Zakona o digitalnim uslugama (DSA) koji se odnose na „obmanjuće obrasce, transparentnost oglašavanja i pristup podacima za istraživače“.

X mreža, Twiter, Tviter
foto: Shutterstock

Komisija je posebno kritikovala X zbog prodaje „plavih kvačica“ za verifikovane naloge pretplatnicima „na način koji ne odgovara industrijskoj praksi i koji obmanjuje korisnike“ tako što podriva njihovu sposobnost „da donose besplatne i informisane odluke o autentičnosti naloga i sadržaja sa kojim komuniciraju”.

Komisija je saopštila da postoje „dokazi o motivisanim zlonamernim akterima koji zloupotrebljavaju ’verifikovane naloga’ da bi obmanuli korisnike“.

X može uložiti žalbu na preliminarne nalaze pre donošenja konačne odluke.

„Ako se naše mišljenje potvrdi, izreći ćemo novčane kazne i zahtevati značajne promene”, rekao je Tijeri Breton, komesar za jedinstveno tržište EU.

Evropska Unija, DSA
foto: Shutterstock

Platforma je takođe kritikovana zbog nepoštovanja zakona Evropske unije koji zahtevaju transparentnost oglasa na društvenim mrežama.

Treće, Komisija je kritikovala platformu jer nije omogućila pristup svojim javnim podacima za istraživače.

I druge društvene mreže trenutno su pod lupom Evropske komisije zbog mogućih kršenja DSA, uključujući TikTok i Metu, koji se suočavaju sa sličnom maksimalnom kaznom od 6% svog globalnog prometa.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track