Gemini korisnici bi možda trebali da poboljšaju svoju privatnost.

Google Gemini AI optužen je za skeniranje PDF datoteka koje se nalaze na Google disku bez aktivne dozvole ili pokretanja, što je izazvalo još jednu diskusiju oko zabrinutosti za bezbednost i privatnost AI.

shutterstock-google-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Viši savetnik za upravljanje veštačkom inteligencijom Kevin Bankston podelio je na X-u zabrinutost u vezi sa automatski generisanim rezimeom veštačke inteligencije u privatnoj i poverljivoj poreskoj prijavi.

Bankstonova objava detaljno opisuje njegovo iskustvo sa Gemini AI čitanjem privatnih dokumenata bez saglasnosti i potonjim problemima u onemogućavanju funkcionalnosti na platformi za skladištenje u oblaku.

Gemini su možda više zakopani u Google disku nego što ste mislili. Uprkos pokušajima da onemogući ovu funkciju, Bankston je otkrio da je Gemini nastavio da radi na Google disku, što je izazvalo pitanja o Google-ovom rukovanju korisničkim podacima i podešavanjima privatnosti.

shutterstock-1048512154.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Nakon što nije uspeo da pronađe prave kontrole za onemogućavanje Geminijeve integracije, savetnik je u dva navrata zatražio od Google-ovog AI chatbot-a koji je konkurentan ChatGPT-u da precizno odredi podešavanja.

Uz pomoć drugog X korisnika, Bankston je pronašao kontrolu, koja je već bila onemogućena, ističući ili neispravnu kontrolu ili ukazujući da su dalja podešavanja skrivena negde drugde.

Međutim, prethodna Google dokumentacija je potvrdila da kompanija neće koristiti podatke Google Workspace-a za obuku ili poboljšanje svojih generativnih usluga veštačke inteligencije ili za hranjenje ciljanih oglasa.

shutterstock-google-workspace-labs.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Bankston teoriše da je njegovo prethodno učešće u Google Workspace Labs možda uticalo na Gemini ponašanje. Bočna tabla Gemini u Google disku za PDF-ove može da se zatvori ako korisnik više ne želi da pristupi generativnim rezimeima veštačke inteligencije.

Iako Google obećava da će bezbedno i bezbedno rukovati korisničkim podacima, slučaj ponovo potvrđuje važnost saglasnosti i kontrole korisnika jer veštačka inteligencija nastavlja da napreduje i postaje sve dublje ukorenjena u proizvodima koje koristimo svaki dan.

Portparol Google-a je podelio sa TechRadar Pro-om u e-poruci: „Naše generativne AI funkcije su dizajnirane da korisnicima daju izbor i da imaju kontrolu nad svojim podacima. Korišćenje Gemini-a u Google Workspace-u zahteva od korisnika da ga proaktivno omogući i kada radi svoj sadržaj se koristi na način koji čuva privatnost za generisanje korisnih odgovora na njihove upite, ali se na drugi način ne čuva bez dozvole."