Koliko smo blizu toga da AI razmišlja potpuno kao čovek? Iz OpenAI imaju prognozu
Foto: Shutterstock

A.I. Tehnologija

Koliko smo blizu toga da AI razmišlja potpuno kao čovek? Iz OpenAI imaju prognozu

Tech -

OpenAI istraživači tvrde da su blizu kreiranja veštačke inteligencije koja može razmišljati na nivou čoveka.

Prema informacijama koje su procurile iz kompanije, AI tehnologija je na ivici postizanja sposobnosti rešavanja problema kao ljudska bića.

Ovo bi moglo značajno promeniti pravac razvoja AI, jer stručnjaci već dugo raspravljaju o tome da li današnji AI modeli, poznati po generisanju teksta i slika, mogu ikada dostići nivo fleksibilnosti i adaptacije kao ljudski mozak.

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

Prema internim dokumentima, OpenAI je definisao pet nivoa razvoja veštačke opšte inteligencije (AGI). Trenutno, AI sistemi OpenAI-a funkcionišu na prvom nivou, koji podrazumeva osnovne konverzaciono sposobne četbotove. Međutim, kompanija veruje da je na pragu dostizanja drugog nivoa, koji bi obuhvatao rešavanje kompleksnih problema na ljudskom nivou.

Jedan od projekata, pod kodnim imenom "Strawberry," ima za cilj razvoj AI koja može razmišljati, planirati i rešavati probleme kroz više koraka, sličnih ljudskom razmišljanju. Ovaj projekat je najnovija verzija ranijeg napora poznatog kao "Q*".

Veštačka Inteligencija
foto: Shutterstock

Proboj u ovoj tehnologiji dolazi nakon turbulentnog perioda u kompaniji, uključujući neuspeo pokušaj upravnog odbora da smeni izvršnog direktora Sema Altmana. Uprkos izazovima, OpenAI je nastavio da investira ogromna sredstva u napredak AI tehnologije.

OpenAI-ov najnoviji proizvod, unapređena verzija ChatGPT-a, kombinuje tekstualne i vizuelne sposobnosti na napredne načine, ali ljudsko razmišljanje i dalje ostaje cilj na horizontu. Dok optimisti veruju da će AGI evoluirati iz sadašnjih modela, skeptici upozoravaju na potencijalne prepreke.

robot, veštačka inteligencija
foto: Profimedia

OpenAI-ova misija je da osigura da AGI koristi celom čovečanstvu, ali ostaje nejasno koliko su njihove definicije AGI konkretne i ostvarive. Ipak, kompanija i njeni ključni konkurenti nastavljaju da ulažu milijarde dolara u razvoj tehnologije koja bi mogla promeniti svet.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track